Nieuws
394721
Nieuws

ECB laat rente onveranderd

ECB-president Mario Draghi

ECB-president Mario Draghi

De Europese Centrale Bank heeft de rente donderdag ongewijzigd gelaten. Het belangrijkste rentetarief in de eurozone blijft staan op het historisch lage niveau van 0%. De centrale bank houdt ook de rente waartegen banken deposito's kunnen stallen op -0,4%.

ECB-president Mario Draghi

ECB-president Mario Draghi

De ECB volgt daarmee de Bank of England die de rente vorige week eveneens onveranderd liet, ondanks het voorgenomen vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. Mogelijk komt ECB-president Draghi in september wel met extra maatregelen om de gevolgen van de Brexit te kunnen opvangen.

Opkoopprogramma

In een ultieme poging om de groei en inflatie in de eurozone aan te jagen, is de ECB dit jaar begonnen met het maandelijks voor €80 miljard opkopen van (staats)obligaties. Maar door de gedaalde rente kan er een tekort aan schuldpapier ontstaan die daarvoor in aanmerking komt. De centrale bank mag namelijk geen obligaties opkopen met een lager effectief rendement dan -0,4%.

Econoom Nick Kounis van ABN Amro verwacht dat de ECB het opkoopprogramma in september gaat uitbreiden. Hij rekent daarbij op een verhoging naar €100 miljard per maand, terwijl de looptijd mogelijk wordt verlengd tot eind volgend jaar. Voorlopig hanteert de ECB maart 2017 als eindpunt voor het programma, mits de inflatie dan inmiddels voldoende tekenen van leven vertoont. De geldontwaarding in de eurozone schommelt momenteel rond de 0,1%. 

De Europese beurzen reageerden vanmiddag nauwelijks op het rentebesluit van de ECB. De aandelenmarkten koersten licht lager. De euro stond vrijwel onveranderd op $1,101.         

Toelichting

ECB-president Mario Draghi geeft vanmiddag een toelichting op het rentebesluit. Hij zal dan naar verwachting ook ingaan op de economische gevolgen van de Brexit en het massaal opkopen van schuldpapier. De persconferentie van Draghi is te volgen via het twitter-account van DFT-verslaggeefster Dorinde Meuzelaar.