Nieuws/Binnenland
394725
Binnenland

Groen licht voor Gay Pride

AMSTERDAM - Ondanks talloze klachten van bewoners in de binnenstad, heeft de Amsterdamse rechter groen licht gegeven voor de Gay Pride. Alle bezwaren van de klagers zijn afgewezen.

De Amsterdammers zijn de afgelopen weken in gesprek geweest met de burgemeester, omdat ze bang zijn voor overlast. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft enkele toezeggingen gedaan om de overlast te beperken, zoals het vervroegen van sluitingstijden van bars, extra schoonmaakwerkzaamheden en meer plaszuilen. Dat bleek echter niet genoeg voor de bewoners. Zij stapten uiteindelijk naar de rechter.

Die oordeelde donderdag dat Van der Laan voldoende gemotiveerd heeft waarom de Gay Pride in het centrum moet worden gehouden. Ook was de rechter tevreden over de uitleg van de openingstijden van de bars.

EuroPride

Amsterdam is vanaf zaterdag het toneel van de EuroPride. Het festival voor homo’s, lesbiennes, transgenders en biseksuelen vindt sinds 1991 elk jaar in een andere Europese stad plaats. Onder het motto ’Join our freedom, feel free to join us’ staan er vijftien dagen lang ruim tweehonderd activiteiten, congressen en debatten op het programma.

De EuroPride, dit jaar georganiseerd door de Amsterdam Gay Pride, begint met de 39e editie van Roze Zaterdag. Dit evenement is jaarlijks in een andere stad in ons land en de laatste keer in Amsterdam was in 1994. Overdag zijn er allerlei activiteiten in het Vondelpark en ’s avonds is er de zogeheten Pride Walk, een wandeling van het Vondelpark naar de Dam, als signaal tegen homofobie en anti-homogeweld en voor tolerantie en verdraagzaamheid.

Zondag is er op de Dam het ’mensenrechtenconcert’, met onder anderen Candy Dulfer, Conchita Wurst, Trijntje Oosterhuis, Alain Clark, O’G3NE en Anita Meijer. De AvroTros registreert het concert, dat van 16.00 uur tot 23.00 uur duurt. Op zaterdag 6 augustus zijn de grachten weer gevuld met een bonte verzameling boten voor de roemruchte Canal Parade.