Nieuws/Binnenland
394768
Binnenland

Universiteiten steunen Turkse academici

DEN HAAG - Nederlandse universiteiten staan klaar om vragen van bezorgde Turkse wetenschappers en studenten in Nederland te beantwoorden. De Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) volgt de ontwikkelingen in Turkije nauwgezet en onderhoudt contact met instellingen als onderwijsorganisatie Nuffic en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Onderwijs, laat de universiteitenkoepel weten.

,,De eerste zorg van de Nederlandse universiteiten gaat uit naar studenten en medewerkers die gevolgen ondervinden van de politieke situatie in Turkije. Voor de VSNU staan de internationale academische waarden en de principes van academische vrijheid voorop. Wetenschap is bij uitstek internationaal. Academici en studenten moeten zich vrij kunnen bewegen'', aldus de VSNU.

De Turkse Hoge Raad voor Onderwijs heeft woensdag alle academici tot nader order verboden het land te verlaten. Dat is een van de uitvloeisels van de mislukte militaire staatsgreep vorige week. Die heeft geleid tot een grootschalige zuivering binnen alle overheidsinstellingen.

De VSNU schaart zich achter de verklaring van de European University Association (EUA), waarin acties gericht op Turkse universiteiten en medewerkers scherp worden veroordeeld.

De Vereniging Hogescholen zegt de ontwikkelingen in Turkije ,,geschokt'' te volgen. ,,De internationaal gedeelde waarden van academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting staan in ernstige mate onder druk'', aldus Thom de Graaf, voorzitter van de vereniging. De hogescholen houden nauw contact met de uitwisselingsstudenten die nu in Turkije zitten, alsook met Turkse studenten die in Nederland studeren of stage lopen. In het afgelopen studiejaar volgden zo'n honderd Turkse studenten een opleiding aan een Nederlandse hogeschool. Een vergelijkbaar aantal Nederlandse studenten studeerde in dezelfde periode in Turkije.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maakt zich eveneens grote zorgen. ,,Nu de Turkse overheid de academische vrijheid met voeten treedt, moeten we ons afvragen of Turkije een geschikt uitwisselingsland is. Academische vrijheid, kritisch en onafhankelijk denken is de kern van een gezond hoger onderwijssysteem'', zegt voorzitter Jan Sinnige.