Nieuws/Buitenland
394787
Buitenland

’Vakantieganger merkt niets van noodtoestand’

HOOFDDORP - Nederlandse Turkijereizigers laten zich weinig gelegen liggen aan de onrustige toestand in het land na de mislukte staatsgreep van vrijdag. Ze vertrekken gewoon naar hun Turkse bestemming, meldt touroperator Thomas Cook/Neckermann.

Via die organisatie zitten op dit moment zo’n 6000 Nederlanders op Turkse bestemmingen.

Woensdagavond kondigde de Turkse president Erdogan voor drie maanden de noodtoestand af. Dat houdt in dat hij en premier Yildirim per decreet kunnen regeren en het parlement buitenspel staat. Ook kan de persvrijheid nog verder worden ingeperkt.

„Van een noodtoestand merken vakantiegangers in de badplaatsen doorgaans niets. Je zag het afgelopen weekeinde na de staatsgreep ook. Mensen daar hoorden er pas van door telefoontjes vanuit Nederland”, aldus een woordvoerster van Thomas Cook.

Reisadvies: extra alert

Vanuit het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt nog wel gewezen op veiligheidsrisico’s in Turkije. „ Wees in heel Turkije extra alert. Mijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media. Houd contact met uw vliegmaatschappij/reisorganisatie.

Verder moeten toeristen alert zijn in overheidsgebouwen. „ Wees in het hele land voorzichtig, in het bijzonder in grote steden op drukke plaatsen. Overheidsgebouwen, politiebureaus, gebouwen van overige onderdelen van het Turkse veiligheidsapparaat, partijkantoren, politieke bijeenkomsten en demonstraties kunnen doelwitten zijn. Maar ook toeristen, toeristische attracties, metrostations, uitgaansgelegenheden, bushaltes, Europeanen en Europese objecten.

Het ministerie biedt ook mogelijkheden voor mensen die naar Turkije gaan, om op de hoogte te blijven van het reisadvies via een app of digitaal abonnement.