Nieuws/Buitenland
394788
Buitenland

Trump helpt NAVO-landen niet zomaar

WASHINGTON - Donald Trump is als hij de presidentsverkiezing wint niet van plan om zijn NAVO-partners zomaar te hulp te schieten als ze worden aangevallen. Dat maakte de Republikeinse presidentskandidaat donderdag duidelijk in een interview met de New York Times. Eerst gaat hij dan bekijken wat dat land eigenlijk voor Amerika heeft gedaan.

Trump is graag bereid bestaande afspraken te continueren, maar alleen conform zijn motto ’America First’ en als bondgenoten ophouden te profiteren van het „tijdperk van Amerikaanse vrijgevigheid dat niet langer te betalen is”.

Ook liet de vastgoedmagnaat weten dat hij niet van plan is om druk uit te oefenen op Turkije of andere autoritaire bondgenoten die zuiveringsacties uitvoeren of burgerrechten beperken. De Verenigde Staten moeten volgens hem eerst „de eigen rotzooi opruimen” alvorens te proberen het gedrag van andere landen te veranderen. „Ik denk niet dat we het recht hebben anderen de les te lezen. Kijk wat in ons land gebeurt. Hoe kunnen wij een preek afsteken als mensen hier politieagenten in koelen bloede doodschieten.”