Nieuws/Buitenland
394823
Buitenland

Duitsland wil snel einde noodtoestand Turkije

WASHINGTON - De Turkse regering moet er wat Duitsland betreft alles aan doen om de woensdag afgekondigde noodtoestand zo kort mogelijk te laten duren. Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier maant Turkije tot proportionaliteit en het respecteren van de rechtsstaat. Hij waarschuwt dat verscheuring en verzwakking van Turkije op de loer liggen.

Erdogan had woensdagavond op voorhand gezegd dat Europese landen geen recht hebben om het uitroepen van de noodtoestand te bekritiseren. Steinmeier trekt zich daar dus niets van aan. „Alleen bewijsbare betrokkenheid bij illegale daden, niet een vermoede politieke voorkeur, zouden tot actie van de overheid moeten leiden”, aldus de Duitse minister.

De noodtoestand in Turkije geeft de regering drie maanden lang verregaande bevoegdheden. Zo kunnen de persvrijheid en de vrijheid van vergadering worden beperkt of helemaal buiten werking worden gesteld. Erdogan liet over zijn doel geen misverstanden bestaan. Hij gaat onder meer ’het virus’ uit de rangen van het leger verwijderen na de mislukte staatsgreep van vorige week.

Eerder noemde Erdogan de couppoging ’een godsgeschenk’. De autoriteiten openden direct de jacht op aanhangers van de islamitische geleerde Fethullah Gülen, volgens de president de aanstichter van de legeractie.