Nieuws
394825
Nieuws

Schuldeisers V&D moeten nota nog indienen

Warenhuis laat een financiële chaos na

Chaos bij V&D: niet alleen bij de uitverkoop, ook financieel.

Chaos bij V&D: niet alleen bij de uitverkoop, ook financieel.

Amsterdam - Een halfjaar na het faillissement van warenhuisketen V&D hebben sommige schuldeisers zich nog steeds niet gemeld, en zijn de curatoren nog altijd niet toegekomen aan hun onderzoek naar de oorzaak van het bankroet.

Chaos bij V&D: niet alleen bij de uitverkoop, ook financieel.

Chaos bij V&D: niet alleen bij de uitverkoop, ook financieel.

Wat al wel duidelijk is: uit de failliete boedel kan hooguit een kwart van de openstaande schuld worden betaald. Dat betekent dat zelfs de zogenoemde preferente schuldeisers, zoals de Belastingdienst en het UWV, nu al naar een deel van hun geld kunnen fluiten.

De V&D-boedel is een kleine €54 miljoen waard, onder meer dankzij de €10 miljoen die de opheffingsuitverkoop in maart en april nog opleverde, maar daar staat een schuldenberg van meer dan €200 miljoen tegenover.

Daarvan wordt een kleine €50 miljoen opgeëist door de schuldeisers met voorrang, maar in dat bedrag is de UWV-vordering nog niet eens meegenomen. Als de uitkeringsinstantie haar rekening binnenkort heeft ingediend, komt het einde van de boedel vermoedelijk razendsnel in zicht.

V&D’s leveranciers, de verhuurders van de winkelpanden en andere schuldeisers die achter de fiscus en het UWV moeten aansluiten – in totaal zijn er ten minste 1820 partijen die nog iets van V&D willen – hebben nu al te horen gekregen dat ze hun vorderingen op hun buik kunnen schrijven.

De uitverkoop in het voorjaar, toen bij sommige winkels hordes koopjesjagers in bedwang moesten worden gehouden, kostte de curatoren zo veel aandacht dat ze nu pas kunnen beginnen met het zoeken naar een antwoord op de belangrijkste vraag: waarom ging V&D eigenlijk op de fles?

De lezing van de raad van bestuur is dat een webshop met opstartproblemen, het faillissement van Dixons – dat in de V&D-vestigingen elektronica verkocht – en de extreem warme decembermaand het warenhuis de das hebben omgedaan. Op het cruciale moment kwam eigenaar Sun Capital niet over de brug met de volgens V&D nodige extra financiering, aldus de bestuurders.

Inmiddels hebben zich ’betrokkenen’ bij de curatoren gemeld met ’een reactie op de door de raad van bestuur genoemde oorzaken’, staat in het faillissementsverslag te lezen. Wie die betrokkenen zijn wil een zegsman van de curatoren niet zeggen, maar te denken valt aan Sun Capital.

Het is duidelijk dat de investeerder in de dagen voor het bankroet andere ideeën had over de kapitaalinjectie die de chronisch verlieslijdende keten nodig had. Bovendien zal de private equitypartij uit Florida de beschuldiging dat het willens en wetens de redding van V&D doorprikte niet van zijn kant willen laten gaan.

Sun Capital is voor dit verhaal benaderd voor een reactie, maar die bleef uit.

Het merk V&D en submerken als Liv, Soho en Schoolcampus zijn overgenomen door Roland Kahn. De eigenaar van CoolCat, America Today en MS Mode wil samen met Ronald van Zetten (oud-ceo van Hema) het warenhuis online nieuw leven inblazen, en heeft daarvoor de portemonnee willen trekken: de curatoren krijgen nu al €500.000 voor de rechten. Afhankelijk van het succes van de online formule komt daar in de toekomst nog €50.000 tot €250.000 bovenop.

Het onderzoek naar de oorzaak van het V&D-faillissement – inclusief de vraag of de bestuurders iets te verwijten valt – begint volgens de curatoren ’op korte termijn’, en levert ’niet eerder dan in de eerste helft van 2017’ resultaat op.