Nieuws/Buitenland
394828
Buitenland

Cruz uitgejoeld na zwijgen over Trump

CLEVELAND - De toespraak van senator Ted Cruz tijdens de Republikeinse conventie in Cleveland is donderdag met luid boegeroep onthaald. De voormalige tegenstrever van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump feliciteerde zijn rivaal wel met de nominatie, maar noemde hem verder helemaal niet in zijn speech.

Ook liet Cruz het na zijn steun uit te spreken voor de Republikeinse kandidaat die het gaat opnemen tegen Hillary Clinton. Op stemmen uit de zaal dat hij zich achter Trump moest scharen, reageerde de senator niet. Na zijn opmerking dat mensen met hun geweten moesten stemmen, begon de zaal hem uit te joelen en te roepen om Trump. Die betrad tegen het einde van de speech zelf de zaal en trok daarmee alle aandacht voor zijn voormalige rivaal weg.

Trump zei later verontwaardigd dat zijn tegenstrever uit de voorverkiezingen „zijn belofte heeft gebroken”. De presidentskandidaat had erop gerekend dat Cruz wel duidelijk zijn steun voor hem zou uitspreken, zoals de gewoonte is in de Amerikaanse politiek.

Senator Mike Pence accepteerde op de derde dag van de conventie zijn nominatie voor het vice-presidentschap onder Donald Trump. De 57-jarige gouverneur van Indiana is door Trump gekozen als ’running-mate’ om zo ook de steun van de zeer religieuze rechtervleugel van de partij te krijgen. Pence waarschuwde de tegenstanders alvast voor het karakter van Trump. „Hij kan soms een beetje ruw zijn tegen politici en ik voorspel je dat we dat nog te zien gaan krijgen.”