Nieuws/Binnenland
394856
Binnenland

Gesprek van de dag: donderdag 21 juli

Nieuw spionagedocument MH17 bij justitie

De Duitse privé-detective Josef Resch heeft opnieuw papieren binnengekregen die te maken hebben met de MH17-aanslag. Het spionagedocument werd vorige week in het holst van de nacht door een onbekende in zijn brievenbus gestopt. Verder: Australische schoolkinderen moeten hun enthousiasme voortaan inhouden. Zij mogen niet meer juichen als hun klasgenootjes iets goeds hebben gedaan.  Hier lees je alles om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws en mee te kunnen doen aan het gesprek van de dag.

Wat heb je vannacht gemist?

 

 • Geert Wilders ziet de opkomst van Donald Trump als vergelijkbaar met die van zichzelf. Beiden danken hun populariteit aan ontevreden kiezers die zich niet vertegenwoordigd voelen, zei Wilders donderdag in een interview met CNN. Lees meer.
 • Supermarktreus Lidl is volgens Duitse media drie maanden lang door twee criminelen afgeperst. Het paartje uit Gelsenkirchen dreigde met bommen en kregen meer dan een miljoen euro van Europa’s grootste kruidenier. Lees meer.
 • Op een verhoging van de pensioenen hoeven de meeste Nederlanders in de komende jaren niet te rekenen. De pensioenfondsen waarschuwen zelfs dat volgend jaar een verláging van de pensioenen een reële kans is. Lees meer.
 • De Turkse president Erdogan heeft woensdagavond in een toespraak meegedeeld dat de regering de noodtoestand heeft afgekondigd. Die blijft drie maanden van kracht. Hij zegt dat de drie maanden nodig zijn om de aanhangers van Fethullah Gülen op te rollen. Lees meer.

 

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

 

 • De Turkse regering moet er wat Duitsland betreft alles aan doen om de woensdag afgekondigde noodtoestand zo kort mogelijk te laten duren. Dat zegt Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, die waarschuwt dat verscheuring en verzwakking van Turkije op de loer liggen. Lees meer.
 • De Duitse privé-detective Josef Resch heeft opnieuw papieren binnengekregen die te maken hebben met de MH17-aanslag. Het gaat om een spionagedocument dat vorige week in het holst van de nacht door een onbekende in zijn brievenbus werd gestopt.  Lees meer.
 • Een ’groene golf’ op het spoor gaat zorgen voor snellere doorstroming van het treinverkeer. Dat betekent minder vertragingen en irritaties voor reizigers. Lees meer.
 • Er wordt wellicht al twee jaar op de verkeerde plek gezocht naar het wrak van het toestel MH370 van Malaysia Airlines dat verdween tussen Peking en Kuala Lumpur. Lees meer.

 

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

 • In Amsterdam leken Ruud en Estelle elkaar al jaren te ontlopen. Hoe zal dat gaan wanneer zij elkaar voortdurend tegen het lijf zullen lopen ophet vakantie-eiland… waar zij als buren weer onder één dak blijken te wonen? Lees meer (premium)
 • De schok is groot bij het Nationaal Paracentrum Teuge. Gisteren werd bekend dat instructrice Tessa Heyl (28) om het leven kwam bij een basejump van een elektriciteitsmast in het Gelderse Afferden. Lees meer.
 • Leerlingen van een Australische bassisschool mogen niet meer juichen als hun klasgenootjes iets goeds hebben gedaan. De kinderen moeten hun enthousiasme voortaan in stilte kenbaar maken. Lees meer.

 

Wat kun je vandaag volgen?

 

 • De deelnemers van de Vierdaagse krijgen het donderdag op de derde dag waarschijnlijk minder zwaar dan woensdag toen het tropisch heet was. Lees meer. 

Wat raden wij verder aan?

 

 • Nederland heeft een uitleveringsverdrag met Turkije, maar strafrechtadvocaat en uitleveringsexpert Bart Stapert (52) uit Amsterdam vindt dat verdachten niet langer naar Turkije gestuurd moeten worden. Hij maakt zich grote zorgen over de nieuwe politieke situatie en de zuiveringen binnen de rechterlijke macht. Stapert staat tien Turkse verdachten bij. Lees meer (premium).
 • "Frits Spits aan de lijn. 'Schermutseling', denk ik onmiddellijk. 'Je moet schermutseling zeggen'", schrijft Rob Hoogland in zijn column."Ik vermoed dat Frits mij in het kader van zijn radioprogramma De Taalstaat een vergeetwoord wil laten adopteren. Daar is schermutseling geschikt voor. Sterker, voor mij is schermutseling het mooiste woord van onze taal." Lees de hele column (premium).