Nieuws/Buitenland
394895
Buitenland

Erdogan kondigt noodtoestand af

ISTANBUL - De Turkse president Erdogan heeft woensdagavond in een toespraak meegedeeld dat de regering de noodtoestand heeft afgekondigd. Die blijft drie maanden van kracht. Hij zegt dat de drie maanden nodig zijn om de aanhangers van Fethullah Gülen op te rollen.

Erdogan zei op voorhand dat de Europese landen geen recht hebben op dit besluit kritiek te leveren. Volgens Erdogan staat de Turkse regering in haar grondwettelijk recht om dit besluit te nemen.

Tot nu toe heeft regelmatig laten weten dat hij Gülen beschouwt als de 'mastermind' achter de coup. Hij ziet Gülen en zijn aanhangers als een terroristische organisatie.

Eerder op de avond zinspeelde de vicevoorzitter van zijn AK Partij al op de mogelijkheid dat de regering ,,bijzondere maatregelen kan nemen". Cevdet Yilmaz duidde daarmee al op het afkondigen van de noodtoestand.

Virus

In Ankara kwam woensdagmiddag voor het eerst sinds de couppoging van vrijdag de Nationale Veiligheidsraad bijeen. Daarin zitten naast de president, enkele minister en hoge militairen. Na afloop zei Erdogan onder meer dat hij zal functioneren als president én als opperbevelhebber van het leger om op die manier ,,het virus” uit de militaire rangen te verwijderen.

Erdogan liet eerder weten dat de mislukte militaire coup van vrijdag door slechts door een klein deel van het leger gesteund werd.