Nieuws/Buitenland
394932
Buitenland

In nasleep van mislukte coup

Weer duizenden Turkse ambtenaren geschorst

ISTANBUL - Opnieuw zijn duizenden Turkse ambtenaren geschorst. Naar schatting 6500 ambtenaren van het ministerie van Onderwijs zitten tot nader order thuis.

Het Turkse ministerie van Onderwijs heeft ook 626 onderwijsinstellingen gesloten als onderdeel van een campagne tegen aanhangers van de in de VS wonende geestelijke Fethullah Gülen. Turkije houdt hem verantwoordelijk voor de mislukte coup. De geestelijke heeft de afgelopen decennia een groot netwerk van scholen in Turkije en in het buitenland opgericht, die zijn gebruikt om zijn beweging te financieren en zijn religieuze leerstellingen te promoten.

Sinds de mislukte coup van vrijdag zijn tienduizenden overheidsdienaren ontslagen of geschorst. Militairen, politiemensen en rechters waren de eerste beroepsgroepen die werden aangepakt. Dat gebeurde al in het weekeinde volgend op de couppoging. De ambtenaren in de onderwijssector werden dinsdag voorafgegaan door 12.500 collega's. Ook kregen 21.000 leraren te horen dat ze voorlopig niet voor de klas hoeven te gaan staan.