Nieuws
394941
Nieuws

ASML verwacht omzetrecord

ASML verwacht de recordomzet van 6,3 miljard euro die in 2015 in de boeken werd gezet, dit jaar te overtreffen.

Dat liet de Veldhovense chipmachinefabrikant woensdag weten bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers.

Afgelopen kwartaal kwam de omzet voor ASML uit op 1,74 miljard euro. Dat is bijna een derde meer dan in de voorgaande periode, en grofweg in lijn met de eerder afgegeven prognose.

Aan een voorspelling voor heel 2016 had het bedrijf zich nog niet gewaagd.

Forse winststijging

ASML hield de brutomarge stabiel op 42,6 procent, maar verwacht die in het lopende kwartaal op te vijzelen naar 47 procent.

De nettowinst over de afgelopen drie maanden bedroeg 354 miljoen euro, tegen 198 miljoen euro in de voorgaanden periode.

Nieuwe productiemachines

In het orderboek van ASML staan bestellingen ter waarde van bij elkaar 3,4 miljard euro, 10 procent meer dan drie maanden eerder. Afgelopen kwartaal haalde het bedrijf per saldo voor 1,6 miljard euro aan orders binnen. Vooral producenten van rekenchips investeren veel in nieuwe productiemachines.

Vier orders die ASML ontving voor machines op basis van EUV, zijn daarbij niet meegerekend. Die nieuwe technologie, die chipfabrikanten in staat moet stellen tegen lagere kosten nog kleinere en krachtigere chips te maken, bevindt zich nog in de testfase. De apparaten worden nog niet gebruikt voor massaproductie.

Om de ontwikkeling van EUV te versnellen, wil ASML zijn leverancier van meet- en regeltechnologie Hermes Microvision (HMI) overnemen. In verband met die vorige maand aangekondigde acquisitie wordt een lopend aandeleninkoopprogramma ter waarde van 1,5 miljard euro tijdelijk stilgelegd. Elke ochtend relevant financieel nieuws gratis in je mailbox, meld hier aan