Nieuws/Buitenland
394944
Buitenland

„Met deze temperaturen een winterjas, dat leek ons verdacht”

Verdachte man Brussel blijkt student stralingskunde

Het Muntplein in Brussel is afgezet.

Het Muntplein in Brussel is afgezet.

BRUSSEL - De verdachte man die in de buurt van het Muntplein in Brussel urenlang onder schot werd gehouden, blijkt een 21-jarige student te zijn die radioactiviteit aan het meten was.

Het Muntplein in Brussel is afgezet.

Het Muntplein in Brussel is afgezet.

"De verdachte was een student die in opdracht van de Universiteit Gent de straling mat op plaatsen waar er wifi is", zegt politiewoordvoerster Ilse Van De Keere tegen VTM Nieuws. "Dat is natuurlijk een perfect legitieme bezigheid, maar in deze tijden is het niet verwonderlijk dat dergelijk gedrag als verdacht wordt beschouwd. Wij konden daarom geen enkel risico nemen."

De man werd als verdacht persoon gezien omdat hij ondanks de hitte een winterjas droeg waar draden onder leken te hangen.

Op beelden van getuigen op Twitter is te zien hoe de politie de man onder schot houdt. "Een man bij deze zomerse temperaturen in een winterjas, dat leek ons verdacht”, zei een politiewoordvoerder. Met een robot onderzocht de politie of de man explosieven bij zich had.

Tijdens de actie, die in totaal vier uur duurde, werd de hele buurt, waaronder de bibliotheek op het Muntplein, ontruimd. Het verkeer en het openbaar vervoer werd in de hele wijk stilgelegd.

De jongen is voor verhoor meegenomen. Momenteel 1 persoon aangehouden bij politie actie #muntplein #bibliotheek in #Brussel #Bruxelles pic.twitter.com/6JBx4hXc7b— Sebastiaan Beens (@BeensSebastiaan) 20 juli 2016