Nieuws
394946
Nieuws

’Buitenlandse verstrekker hypotheek niet verbergen’

Amsterdam - Buitenlandse partijen die via een Nederlandse financieel dienstverlener de hypotheekmarkt betrekken, moeten zich niet achter die Nederlandse partner verschuilen, stelt de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners.

De Nederlandse hypotheekmarkt, sinds jaar en dag het jachtterein van grootbanken Rabobank, ABN Amro en ING, wordt stukje bij beetje overgenomen door buitenlandse partijen die op de licentie van een Nederlandse partij opereren. Dat gaat zo ver, dat de ’Grote Drie’ hun marktaandeel van 50% inmiddels kwijt zijn.

Wie de nieuwe hypotheken financiert, wordt vaak onder de pet gehouden. Zo deed Blauwtrust, de Nederlandse partij die deze week het nieuwe merk Iqwoon presenteerde, er het zwijgen toe op vragen over de herkomst van het hypotheekgeld.

’Gerenommeerd’

Het moederbedrijf van onder meer De Hypotheker wilde alleen zeggen dat het om een West-Europese bank gaat die onder het toezicht valt van de Europese Centrale Bank. Bij Tulp Hypotheken, dat in maart aankondigde €500 miljoen aan hypotheken te willen uitzetten, werd er niet meer gezegd dan dat de financiers „gerenommeerde banken, beleggingsinstellingen en buitenlandse institutionele beleggers” zijn.

Een kwalijke zaak, vindt voorman van de hypothecair planners Evert Creemers. „Het is niet in het belang van de consument”, legt hij uit in een woensdag verschenen nieuwsbrief. „Adviseurs kunnen niet goed argumenteren waarom ze juist van deze partijen een hypotheek aanbevelen.”

Vakwebsite Amweb heeft om een reactie gevraagd bij de Autoriteit Financiële Markten. Die houdt zich tot nu toe stil.