Nieuws
394958
Nieuws

Omkoping Oezbeekse presidentsdochter via Houthoff Buruma bewezen

Notariskantoor op de korrel in Vimpelcomaffaire

Een aandelentransactie van 220 miljoen dollar heeft één van Nederlands grootste advocaten- en notariskantoren, Houthoff Buruma, in grote verlegenheid gebracht. De transactie is gebruikt om de Oezbeekse presidentsdochter om te kopen, bleek woensdag uit een vonnis van de rechtbank Amsterdam.

De bewuste aandelentransactie verliep via de derdenrekening van Houthoff Buruma.

De brievenbusfirma op Gibraltar die voor de omkoping werd ingezet is woensdag bij verstek veroordeeld tot een geldboete van 1,6 miljoen euro. Ook moet Takilant limited, zoals de firma officieel heet, 123 miljoen euro aan steekpenningen terugbetalen. Presidentsdochter Gulnara Karimova trekt er volgens de rechtbank in werkelijkheid aan de touwtjes. Niemand van Takilant kwam opdagen.

Het Openbaar Ministerie liet eerder beslag leggen op 6% van de aandelen in het Zweedse telecombedrijf Telia, die nog steeds in bezit zouden zijn van Takilant. Wat de precieze waarde is van dat aandelenpakket is onduidelijk.

Zowel Telia als het in Nederland gevestigde maar van oorsprong Russische telecombedrijf Vimpelcom zouden op grote schaal steekpenningen hebben betaald om toegang te krijgen tot de Oezbeekse telecommarkt. Vimpelcom schikte al eerder voor een recordbedrag met autoriteiten in Nederland en de Verenigde Staten. Tegen Telia, dat de betalingen via een Nederlandse dochter liet lopen, lopen nog onderzoeken.

In hoeverre de Nederlandse notaris weet had van de werkelijke bedoeling van de aandelentransactie is nog onduidelijk. Notarissen zijn in Nederland verplicht om verdachte geldtransacties te melden.

Dat het Openbaar Ministerie in de Vimpelcomaffaire is overgegaan tot vervolging van een buitenlandse brievenbusfirma is bijzonder. Daarvoor moeten voldoende Nederlandse aanknopingspunten zijn. De rechter achtte dat niet in alle gevallen aannemelijk, waardoor de ruim 400 miljoen dollar die in totaal aan corruptie in Oezbekistan zou zijn uitgegeven niet in zijn geheel kan worden teruggevorderd.

Het OM zegt in een reactie tevreden te zijn dat de rechtbank “tot stevige veroordeling komt in een buitenlandse corruptiezaak”. Het wil verder niets kwijt over eventuele vervolgstappen tegen de betrokken notarissen van Houthoff Buruma.