Nieuws
394981
Nieuws

'Oorzaak V&D-bankroet niet voor 2017 bekend'

Minder belangrijke schuldeisers kunnen fluiten naar hun geld.

Minder belangrijke schuldeisers kunnen fluiten naar hun geld.

AMSTERDAM - De gordiaanse kluwen die V&D bij zijn bankroet heeft achtergelaten, wordt naar verwachting pas komend voorjaar volledig ontward. Bovendien kan het gros van de schuldeisers dan fluiten naar zijn geld.

Minder belangrijke schuldeisers kunnen fluiten naar hun geld.

Minder belangrijke schuldeisers kunnen fluiten naar hun geld.

De failliete warenhuisketen is niet alleen een onoverzichtelijk geheel van per vestiging verschillende leveranciers en van schuldeisers die zich mogelijk nog niet allemaal gemeld hebben, ook is er nog steeds geen eensluidende verklaring over waaróm V&D eigenlijk op de fles ging.

In hun woensdag gepubliceerde tweede verslag geven de curatoren aan dat een antwoord op die laatste vraag 'niet eerder dan in de eerste helft van 2017' kan worden gegeven.

De juristen hebben 'drie partijen verzocht een voorstel te doen voor ondersteuning bij het uit te voeren oorzakenonderzoek'. Daar zit ook een forensisch accountant bij die de boeken moet nagaan. Volgens een woordvoerder van de curatoren is het 'standaard' dat zo'n persoon wordt ingehuurd.

Schuldeisers

Ondertussen kunnen schuldeisers die niet helemaal voor in de rij staan zich opmaken voor het ergste: dat ze hun geld nooit meer zullen zien. De schuldenberg van V&D en de inpandige La Place-restaurants meet meer dan €200 miljoen, terwijl de curatoren nog maar €54 miljoen te verdelen hebben na onder meer de openstelling van de warenhuizen in maart en april.

De vraag is er na het tevreden stellen van de 'preferente schuldeisers' – partijen als het UWV, de Belastingdienst en voormalig eigenaar Sun Capital – nog iets overblijft voor gedupeerde leveranciers, verhuurders en andere partijen met vorderingen. Opvallend detail: volgens het faillissementsverslag heeft het UWV zijn claim nog niet eens ingediend.

In de boedel van La Place zit nog 71 miljoen euro. Voor de schuldeisers van de failliete restaurantketen ziet de situatie er dus iets rooskleuriger uit.

Opbrengsten

Samen met de verkoop van de inventaris van alle panden, leverde de faillissementsverkoop in maart en april zo'n 10 miljoen euro op – een vijfde dus van wat er nog in de portemonnee van de curatoren zit. Het openhouden van de winkels en restaurants begin dit jaar, toen de onderhandelingen over een mogelijke doorstart nog gaande waren, bracht ruwweg 57 miljoen euro in het laatje.

Begin juni verkochten de curatoren ook alle merkrechten die vroeger van V&D waren. Hiervoor is door drie winkelondernemers, onder wie CoolCat-baas Roland Kahn, een half miljoen euro betaald. Mogelijk levert die deal nog meer geld op. Met de kopers is afgesproken dat zij komende tijd nog een deel van de winst van de door hun geplande webwinkel zullen afstaan.