Nieuws/Binnenland
394992
Binnenland

Nederland zucht onder de hitte

DEN HAAG - Nederland maakt zich op voor een tropische maar misschien ook natte dag. De ANWB, Rijkswaterstaat en de Nijmeegse Vierdaagse nemen extra maatregelen. Onderweg naar Duitsland? Pas op voor blow-ups op het wegdek!

Het kwik loopt woensdag op van 29 tot lokaal 35 graden. De ANWB zet door de hitte dertig extra wegenwachten in. Door het extreem warme weer rekent de hulpdienst op de 3400 en 3500 pechgevallen. Dat is ruim 10 procent meer dan normaal. Volgens een woordvoerder gaat het vooral om accu's die het begeven.

Naar Duitsland? Op diverse snelwegen mag je nog maar 80 (!) vanwege gevaar op 'blow-ups' #hitte pic.twitter.com/XTkqRSoUpY— VID (@vid) 19 juli 2016

Rijkswaterstaat waarschuwt om, hoe aanlokkelijk het misschien ook lijkt, niet te zwemmen in rivieren en kanalen en ook niet van bruggen te springen. Scheepvaart en natuurlijke sterke stroming maken het zwemmen gevaarlijk.

Bij verzorgingstehuis Odendeal in Sint-Oedenrode is een hitte-protocol van kracht. Net zoals gisteren een hitte-plan werd afgekondigd in vier provincies.

Ranja en extra veel water voor bejaarden en deuren en ramen overdag dicht. Hitte protocol bij verzorgingshuis Odendael in Sint-Oedenrode #ob— René van Hoof (@renevanhoof) 20 juli 2016

Vierdaagse

De Nijmeegse Vierdaagse startte op de tweede wandeldag voor de 30 km en 40 km-lopers een half uur eerder om warmtebelasting te verminderen. Het advies aan de wandelaars deze dag: maak in de ochtend in de koelte de kilometers, blijf drinken en draag een wit hoofddeksel. De organisatie zorgt voor extra waterpunten.

Verkoeling

Zoek je verkoeling? Vanmiddag draait de wind aan de westelijke stranden naar zuidwest, waardoor het kwik daalt van 30 naar 24 graden. Weerplaza verwacht in de loop van de dag wel hoge bewolking en in de namiddag ontstaan lokaal enkele stevige (onweers)buien.

Dierenbescherming

Oververhitting bij dieren kan dodelijk zijn. De Dierenbescherming geeft tips. Houd onder meer huisdieren op een koele plek en zorg voor voldoende drinkwater voor konijnen, honden, katten en vogels.

Ook vogels zoeken verkoeling tegen de hitte. Help ze met een waterschaal: https://t.co/miGa6cPrm1 pic.twitter.com/2AE4S2BYk8— Vogelbescherming NL (@vogelnieuws) 20 juli 2016