Nieuws/Binnenland
395005
Binnenland

Tien jaar cel voor jongen die familie doodde

Bloemen bij het huis waar het familiedrama vorig jaar plaatsvond.

Bloemen bij het huis waar het familiedrama vorig jaar plaatsvond.

DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch heeft een man uit Veghel tien jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd, omdat hij op 1 september vorig jaar zijn tienjarige zusje, zijn moeder (50) en zijn oma (67) om het leven bracht.

Bloemen bij het huis waar het familiedrama vorig jaar plaatsvond.

Bloemen bij het huis waar het familiedrama vorig jaar plaatsvond.

De kinderrechter vond net als het Openbaar Ministerie dat de inmiddels achttienjarige man, die destijds zeventien was, volgens het volwassenenstrafrecht moest worden berecht.

De man was sinds de zomer suïcidaal. Op de dag dat hij de moorden pleegde, door zijn zusje te wurgen en zijn moeder en oma meermalen met een dumbbell op het hoofd te slaan, was hij bang dat zijn familie hem van een zelfmoordpoging zou weerhouden.

De woensdag opgelegde straf is conform de eis van justitie. De man was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. De rechtbank achtte de autistische man sterk verminderd toerekeningsvatbaar. De man heeft last van een gebrekkig empatisch vermogen en emotionele ontwikkeling. De rechtbank: ,,Het moet onverteerbaar zijn voor de nabestaanden dat de man nooit spijt heeft getoond.’’

Op de bewuste dag wurgde de man eerst zijn zusje, daarna pakte hij een halter waarmee hij zijn moeder meteen knock-out sloeg op het achterhoofd. Na een hevig gevecht met zijn oma, sloeg hij ook haar dood. Daarna sloeg hij zijn moeder opnieuw om zeker te zijn dat ze dood was, net als zijn oma. Vervolgens ging hij terug om zijn zusje, die nog bewoog, nog enkele malen te verwurgen, totdat ze echt dood was. De rechtbank: ,,De drie slachtoffers waren geheel machteloos tegen dit explosieve geweld.’’ De rechtbank noemde het verder afschrikwekkend en gruwelijk. Ze vond drie keer moord bewezen.

Advocate Annet Laeyendecker heeft haar cliënt geädviseerd in hoger beroep te gaan tegen de straf. ,,Ik had, gelet op verschillende rapporten, niet verwacht dat de rechtbank een volwassenenstraf op zou leggen aan mijn cliënt.’’ Volgens de raadsvrouw, die meteen na het vonnis met haar cliënt belde, reageerde de man zonder emotie op de opgelegde straf en maatregel.