Nieuws/Buitenland
395014
Buitenland

Koning Filip waarschuwt voor valse profeten

BRUSSEL - De Belgische koning Filip waarschuwt woensdag in zijn traditionele tv-toespraak voorafgaand aan de nationale feestdag van donderdag voor ,,valse profeten, die steevast inspelen op emoties, munt slaan uit deze breuklijnen en kwetsbaarheden.

Zij wijzen makkelijke zondebokken aan en maken zo de kloof tussen religies, volkeren en uiteindelijk tussen ons allen, alleen maar dieper."

Koning Filip prees de moed van de slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen op 22 maart in Brussel. Daarbij kwamen 35 mensen om, inclusief drie terroristen. ,,U heeft die beproeving met oneindige waardigheid doorstaan". Ook de veiligheids- en politiediensten hebben ,,blijk gegeven van een buitengewone toewijding".

,,We hebben samen zware beproevingen doorstaan", aldus Filip. ,,Aan de aanslagen die ons zo hard hebben getroffen, houden we een gevoel van onveiligheid over. De crisissen aan de grenzen van Europa en de weerslag ervan op onze landen, scheppen een klimaat van instabiliteit en onzekerheid. Daarbovenop komt de onrust binnen de Europese Unie, als gevolg van het Britse referendum."