Nieuws/Binnenland
395020
Binnenland

Hoek van Holland warmste plek van Nederland

HOEK VAN HOLLAND - In Hoek van Holland is het op dit moment het warmste van heel het land. Het kwik in de Rotterdamse badplaats tikt momenteel de 32,6 graden aan en daarmee is het officieel de warmste plek.

In De Bilt is het ook warmer dan dertig graden, waardoor het KNMI spreekt van een officiele ‘tropische dag’. Het is de eerste tropische dag van het jaar. Harry Geurts, woordvoerder van het weerinstituut, verwacht overigens dat het nog een stukje warmer wordt. De maximumtemperatuur zal uiteindelijk uitkomen op een graad of 35, en verwacht wordt dat die vanmiddag gemeten gaat worden in het zuiden of oosten van het land.

De laagste temperatuur van het land wordt gemeten op de waddeneilanden. Daar is het met 27 graden en een aangenaam windje ‘goed toeven’, lacht Geurts. ,,Traditioneel is het daar altijd iets minder warm”, legt Geurts uit. ,,Maar dit zijn alsnog uitzonderlijk hoge temperaturen voor dat gebied.”

Overigens heeft het KNMI op dit moment meer aandacht voor het aankomende onweer dan voor waar misschien de hoogste temperatuur gemeten gaat worden. ,,Het hitteplan is in werking gesteld, en we weten dat het door heel het land warm is. Vanavond verwachten we voor bepaalde plekken fikse onweersbuien, dus we houden nu goed in de gaten waar die gaan ontstaan en gaan daar zo lokaal mogelijk voor proberen te waarschuwen.”