Nieuws/Binnenland
395027
Binnenland

Onweerswaarschuwing op parcours Vierdaagse

NIJMEGEN - De organisatie van de Vierdaagse zet woensdag vanaf het middaguur tekstkarren neer met een waarschuwing voor onweer over het parcours van de tweede wandeldag. Volgens Vierdaagsemeteoroloog Jules Geirnaerdt is er een kans dat het in de namiddag boven Nijmegen gaat onweren. Rond dat tijdstip leggen veel lopers hun laatste kilometers door de binnenstad van Nijmegen af.

Het is Roze Woensdag in Nijmegen. Op die dag puilt het centrum uit om de wandelaars binnen te halen. Het kan woensdagmiddag meer dan 35 graden worden in de stad. Defensie deelt aan de rand van het centrum flesjes water uit aan de lopers. Ondernemers hebben luifels tegen de zon over de straten gespannen. Er lopen extra veel hulpverleners in de stad om hitteslachtoffers te helpen, aldus de organisatie van de Vierdaagsefeesten. Er is ook een speciale 'koelbus' waarin mensen snel kunnen afkoelen.

Het Rode Kruis heeft woensdag tot nu toe 700 blaren behandeld, tegen dinsdag in totaal 1300. In Wijchen hadden medewerkers het zo druk met mensen die last hadden van de hitte, dat ze het blarenprikken tijdelijk moesten opschorten.

Donderdag lijkt het af te koelen naar 26 graden met wat bewolking. Het Vierdaagsebestuur neemt daarom geen maatregelen voor de derde loopdag over de heuvels van Groesbeek, zegt een woordvoerder.