Nieuws/Binnenland
395054
Binnenland

Waarschuwing voor Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg

Hitteplan voor vier provincies van kracht

Badgasten op het strand van Zandvoort.

Badgasten op het strand van Zandvoort.

DEN HAAG - Het Nationaal Hitteplan is vanaf dinsdag in werking voor de provincies Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning 's middag te beperken en veel in de schaduw te blijven.

Badgasten op het strand van Zandvoort.

Badgasten op het strand van Zandvoort.

Ook moet iedereen er voor zorgen dat het in huis niet te warm wordt: airconditioning, zonwering en ventilatoren kunnen daarbij van pas komen. De komende dagen zal de temperatuur oplopen naar waarden boven de 30 graden. Ook de nacht wordt niet kouder dan een graad of 20.

Hitte

Veel mensen plannen een lekkere zomerse dag in het park of aan het strand, maar niet iedereen geniet van de zomerse hitte. Vooral ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting.

Het RIVM raadt mensen aan zich goed in te smeren en niet te lang in de volle zon te blijven. De zon haalt een waarde van 7 of 8 uit 10 op de ’zonkrachtschaal’ van het KNMI. Dat betekent dat de huid snel kan verbranden.

Vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van aanhoudende hitte.

Vierdaagse

Ook sporters moeten bij hoge temperaturen op hun tellen passen. Daarom gaat het Rode Kruis tijdens de Vierdaagse van Nijmegen waaiers uitdelen met tips om deelnemers en toeschouwers te informeren hoe ze zich kunnen wapenen tegen de hitte. ,,De eerste dag is de meest riskante. Uitdroging ligt op de loer en ook is de hartslag op de eerste dag het hoogst'', zegt een woordvoerder van het Rode Kruis. ,,Na de eerste dag nemen de risico's op een verstoorde water- en zoutbalans sterk af. Het lichaam past zich aan als het zich meerdere dagen achter elkaar inspant.”

Vierdaagselopers op de 30 en 40 kilometer mogen woensdag een half uur eerder starten. Dat heeft het bestuur van de Vierdaagse dinsdag besloten, omdat in Gelderland en Brabant het nationaal hitteplan van kracht is. De tweede etappe van de Vierdaagse voert door die twee provincies. Militaire lopers moeten vooralsnog gewoon hun verplichte tien kilo bepakking blijven dragen.