Nieuws/Buitenland
395055
Buitenland

’Dader treinaanval loog voor asiel Duitsland’

Muhammad Riyad

Muhammad Riyad

De 17-jarige jongen die maandagavond vijf mensen verwondde in een trein bij het Beierse Würzburg, is mogelijk geen Afghaan, maar een Pakistaan. Hij loog volgens de Duitse zender ZDF over zijn afkomst zodat zijn asielaanvraag zou worden goedgekeurd.

Muhammad Riyad

Muhammad Riyad

De jongen, die in Duitsland stond geregistreerd als Riaz Kahn, ging maandagavond reizigers te lijf met een bijl. Hij zou dat hebben gedaan uit naam van terreurbeweging Islamitische Staat. Een speciale eenheid van de politie, die toevallig in de buurt was, schoot de jongen dood toen hij hen probeerde aan te vallen.

Volgens ZDF kwam de jongen, die door IS Muhammad Riyad wordt genoemd, waarschijnlijk uit Pakistan. Bronnen binnen de veiligheidsdiensten zouden hebben gemeld dat hij tijdens de aanval sprak in een Pakistaans dialect. Bij hem thuis zouden Pakistaanse documenten zijn gevonden. Overigens troffen agenten daar ook een zelfgemaakte IS-vlag aan.

Door de bloedige aanval van de tiener raakten vijf reizigers gewond, twee slachtoffers uit Hong Kong vochten dinsdag nog voor hun leven.