Nieuws/Binnenland
395108
Binnenland

Aanpak brandstofdieven helpt

AMSTERDAM - Veiligheidsmaatregelen om brandstofdieven af te stoppen lijken vruchtbaar. Het aantal doorrijders dat zonder te betalen tankt en wegrijdt is fors gedaald.

Dat blijkt uit cijfers die brancheorganisatie Bovag voor De Telegraaf verzamelde. Werd in 2011 door pomphouders nog 10.375 maal aangifte gedaan van diefstal, vorig jaar was dat al afgenomen tot 6.085 keer.

,,Alle maatregelen die pomphouders nemen werpen hun vruchten kennelijk af. Zeker als de beveiliging zichtbaar is schrikt dat criminelen af en die nemen dan niet de gok uit angst ontmaskerd te worden”, zegt Tom Huyskens van de Bovag.

„Veel ellende wordt voorkomen met zogenoemde kentekencamera’s. Daarmee kan de kassier - via de openbare databank van de Rijksdienst voor het Wegverkeer - onmiddellijk zien of het kenteken bij dat type auto hoort”, stelt Huyskens. „Zo niet, dan kan hij van afstand de pomp op slot doen en soms ook direct in verbinding met een meldkamer van politie treden.”

Ook de politie geeft meer prioriteit aan het opsporen van doorrijders.

„Dat doen ze omdat duidelijk is dat het hier doorgaans geen kruimeldieven betreft. Deze mensen hebben meer op hun kerfstok dan alleen tanken zonder betalen en gebruiken valse of gestolen kentekenplaten ook om zwaardere criminaliteit te plegen”, weet Huyskens.

Ewout Klok is pomphouder in Hoogeveen en kent geen pardon met dieven. „Iedereen die hier wegrijdt zonder betalen zet ik op Facebook. Ik film iedereen en diegene die niet komt afrekenen, kan er op rekenen dat zijn actie online komt.

Daar schrijf ik dan heel vriendelijk bij: ’Beste automobilist, u bent waarschijnlijk vergeten af te rekenen. Kunt u dat alsnog komen doen?’ Nou, het resultaat is dat dit tienduizenden keren wordt gedeeld en de dader dit voortaan wel uit zijn hoofd haalt.”

Klok weet uit ervaring dat de ’schandpaal’ helpt. „Mensen weten dat ik zonder pardon actie onderneem en ook in het criminele wereldje is dat bekend, want ik heb minder last. Ook doe ik altijd aangifte. Al gaat het maar om vijf euro, ik stuur er een deurwaarder op af om mijn geld te vorderen en doe aangifte.

Misdaad mag gewoon niet lonen, maar daar moet je als gedupeerde dan ook zelf voor zorgen”, aldus de ondernemer, die ook voorzitter is van de BETA, de belangenclub van zelfstandige pomphouders.

De schade door brandstofdiefstal loopt in de tonnen. „Maar eigenlijk moet je ook andere zaken erbij optellen, zoals beveiliging en kosten die je kwijt bent met de aangifte en het geld terug te vorderen. Dan loopt het al gauw in de miljoenen”, meent de Bovag-zegsman.