Nieuws/Binnenland
395112
Binnenland

Gesprek van de dag: woensdag 20 juli

Turkse haat ontspoort

De heksenjacht van Erdogan-aanhangers op Nederlandse Turken met andere politieke opvattingen heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Een Turkse Nederlander werd mishandeld door andere Nederturken vanwege zijn kritische opvattingen over de Turkse president Erdogan. Verder: snikhete dag voor Vierdaagselopers en IS zaait verwarring rond 'lone wolves'. Hier lees je alles om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws en mee te kunnen doen aan het gesprek van de dag.

Wat heb je vannacht gemist?

 

 • Wikileaks heeft bijna driehonderdduizend gelekte e-mails gepubliceerd van de AK-partij van de Turkse presiden Erdogan. De klokkenluiderssite zei het materiaal een week voor de mislukte staatsgreep te hebben ontvangen. Lees meer.
 • De Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer, heeft woensdagochtend vroeg ingestemd met het verlengen van de noodtoestand. Lees meer.
 • Huishoudens in Noord-Holland hebben weer water. Gisteren was de waterdruk in onder meer Zaandam, Volendam, Castricum, Purmerend, Assendelft, Beverwijk en Uitgeest weggevallen. Lees meer.

 

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

 

 • IS speelt bewust in op vragen van veiligheidsdiensten rond recente aanslagen. Is er sprake van 'lone wolves', of zijn de daders gerecruteerd door de terreurorganisatie? Lees meer.
 • PvdA, SP en CDA willen dat er voorgoed een einde komt aan winstuitkeringen bij zorgverzekeraars. Die zouden nooit meer winst mogen uitkeren aan aandeelhouders of anderen. Lees meer.
 • Ondanks ophef rond de toespraak van zijn vrouw, is Donald Trump officieel aangewezen als presidentskandidaat voor de Republikeinen. Hij haalde de benodigde 1237 gedelegeerden die hij nodig had om te winnen. Lees meer.
 • Bij een Turkse moskee aan de Minaretstraat in Haarlem is een Turkse Nederlander mishandeld door andere Nederturken vanwege zijn kritische opvattingen over de Turkse president Erdogan. Hij zou zijn aangevallen en geslagen door meerdere aanhangers van AKP, de politieke partij van Erdogan. Lees meer.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

 

 • Het spelletje Pokémon Go is ook in Bosnië heel populair. Daar moeten spelers echter wel uitkijken dat ze niet in een mijnenveld belanden. Lees meer.
 • Ze leek te genieten van een onbezorgde zwangerschap, maar toch is Carice van Houten (39) al weken niet meer buiten geweest… Lees meer.
 • De snel groeiende Scandinavische burgerwacht Soldiers of Odin heeft nu ook in Nederland een afdeling geopend. De groep die jaagt op asielzoekers die criminele feiten plegen liet zich dit weekend gelden in Winschoten. PvdA-Kamerlid Marcouch stelt Kamervragen. Lees meer.

Wat kun je vandaag volgen?

 

 • De deelnemers van de Vierdaagse staat woensdag een loodzware wandeldag te wachten. Meteorologen voorspellen temperaturen van meer dan 30 graden.  Lees meer. 
 • De zeventienjarige jongen die vorig jaar zijn moeder, oma en zusje doodde in hun huis in Veghel, hoort vandaag zijn straf. Lees meer. 

Wat raden wij verder aan?

 

 • Mohamed Bouhlel zaaide dood en verderf in Nice. Een Afghaanse tiener hakte met een bijl in op toeristen in Duitsland. In Orlando bracht Omar Mateen onschuldigen om in een homobar. Steeds claimde IS de aanslagen van deze eenzame daders. Is dat propaganda, of moedigen andere aanslagen geesteszieke eenlingen aan? Lees meer (premium).
 • "De Nijmeegse Vierdaagse? Mij niet gezien," schrijft Marcel Peereboom Voller in zijn column. "Dan nog liever in een kooi tegenover een woedende Russische kooivechter die ik vlak voor het gevecht heb uitgemaakt voor een laffe, door zijn overheid gesteunde dopingzondaar die nog geen deuk in een pakje boter kan slaan, laat staan dat hij een gezonde Hollandse jongen met een rap stel benen ook maar een haar zou kunnen krenken." Lees de hele column hier (premium).