Nieuws/Buitenland
395145
Buitenland

Kandidaat Republikeinen sleept nominatie binnen

Plagiaatrel achtervolgt Trump

CLEVELAND - De plagiaatrel over een toespraak van de vrouw van Donald Trump, Melania, leidt tot veel frustratie onder medewerkers van de presidentskandidaat. De speech had volgens de The New York Times het hoogtepunt van de avond moeten zijn, maar bracht de kandidaat juist in verlegenheid.

Trump werd dinsdag als verwacht officieel aangewezen als presidentskandidaat voor de Republikeinen. Hij haalde de benodigde 1237 gedelegeerden die hij nodig had om te winnen. De stemming werd hoofdelijk gedaan.

Dat Trump namens de Republikeinen zou deelnemen aan de verkiezingen was al duidelijk. De vastgoedmagnaat kreeg tijdens de voorverkiezingen van zijn partij meer dan genoeg gedelegeerden achter zich om de nominatie binnen te slepen.

Tegenstanders van Trump deden op de conventie nog een poging hem te dwarsbomen door te eisen dat gedelegeerden de vrijheid zouden krijgen om zelf te besluiten welke kandidaat ze wilden steunen. Dat plan liep uiteindelijk op niets uit.

Toespraak

Melania Trump gaf de gewraakte toespraak tijdens de conventie van de Republikeinen in Cleveland. Passages uit de speech lijken soms letterlijk op uitspraken die Michelle Obama, vrouw van de huidige Amerikaanse president, deed tijdens de conventie van de Democraten in 2008.

Volgens de voorzitter van de Trump-campagne, Paul Manafort, is geen sprake van plagiaat. Hij benadrukte dat Michelle Obama en Melania Trump op dezelfde manier tegen hun familie aankijken. Dat zou de overeenkomsten verklaren.

Een adviseur van Trump gaf toe dat vermoedelijk wel fouten zijn gemaakt, maar gaf de schuld aan degene die hielp bij het schrijven van de speech. ,,Melania heeft er zeker niets mee te maken'', zei hij.