Nieuws

SBM trekt AEX op het droge

Ter gelegenheid van de start van de 100ste Vierdaagse Nijmegen luidt Ton Thomassen, Bestuurslid Financiële Zaken, de beursgong.

Ter gelegenheid van de start van de 100ste Vierdaagse Nijmegen luidt Ton Thomassen, Bestuurslid Financiële Zaken, de beursgong.

Euronext

Beleggers boekten woensdag op het Damrak een kleine vooruitgang. De noteringen bleven gemiddeld in lijn met de ochtend. Beleggers wachtten de komende reeks kwartaalcijfers af. Positieve uitschieter bleef SBM Offshore, dankzij de schikking in Brazilië. 

Ter gelegenheid van de start van de 100ste Vierdaagse Nijmegen luidt Ton Thomassen, Bestuurslid Financiële Zaken, de beursgong.

Ter gelegenheid van de start van de 100ste Vierdaagse Nijmegen luidt Ton Thomassen, Bestuurslid Financiële Zaken, de beursgong.

Euronext

De AEX sloot bij 448,32 punten met 0,2% winst. De AMX pakte er 0,8% bij op 622,6 punten.

Elders in Europa schommelden de beursgraadmeters veelal rond de slotstanden van vrijdag. Frankfurt zakte een fractie bij de slotbel en Parijs met 0,3%. Londen steeg 0,4%. De Britse chipmaker ARM toonde hier uiteindelijk 41,3% koerswinst na het overnamebod van SoftBank.

Wall Street koerste met winst, de S&P500 steeg met 0,2%, de Nasdaq noteerde 0,5% winst. Bank of America, de tweede kredietverstrekker van de VS, meldde een afgenomen kwartaalwinst, vooral door de rente.

De Turkse beurs sloot met 7% verlies na de afgeslagen coup. De onlusten zorgden voor verkopen in de reissector.

Reisbureau Thomas Cook raakte in Londen 0,9% aan beurswaarde kwijt, branchegenoot TUI zakte 1,4%. Klein bier vergeleken met Turkish Airlines, dat verloor in Istanbul 12,6% nadat vluchten richting de VS werden afgelast.

Beleggers bleven tot de slotbel in Nederland aan de koopkant opereren, in de verwachting dat de komende reeks kwartaalcijfers zullen meevallen. Het bod van bijna €29 miljard op ARM hielp de stemming.

,,Opvallend is dat de ontwikkelingen in Turkije de beleggersmarkt niet erg raken. We hadden meer terughoudendheid van beleggers verwacht", zegt handelaar Hans de Jonge van Bank De Groof Petercam.

,,Nadat de beurs opmerkelijk herstelde na het Brexit-referendum, zoeken beleggers vooral richting in de komende tweedekwartaalcijfers", aldus De Jonge.

,,Maar de onzekerheid is in de markt wel vergroot door Brexit, de Italiaanse banken en Turkije, de gevolgen zijn nog niet goed zichtbaar", aldus macroeconoom Joost van Leenders van BNP Paribas.

Sinds maart beweegt de beurs in een bandbreedte van zo'n 420 tot 450 punten. Naar geen van beide kanten lijkt een uitbraak nabij. De Amerikaanse bedrijfsresultaten zijn tot nu toe niet erg goed.

De beurs kijkt graag vooruit. De koerswinstverwachtingen staan voor Wall Street op ruim 5% negatief. De cijfers vanuit Europa moeten nog komen. ,,Maar verbeteringen zien we nog niet", aldus Leenders. ,,In ieder geval geen bevestiging van groei."

Daarbij bieden centrale banken ook geen rust, verwijst hij naar de Bank of England. Dat voorzag een terugslag vanwege de Brexit, maar hield het rentewapen op zaken, om mogelijk in augustus in actie te komen.

De euro noteerde 0,4% hoger op $1,105 tegen de dollar. Tegen het pond koerste de euromunt 0,3% in het rood bij 0,834 pond. Brentolie stond 2,4% lager op $46,80 per vat van 158 liter, WTI-olie verloor 2%.

SBM piekt

SBM Offshore ging bij de Nederlandse hoofdfondsen met een winst van 15,4% aan kop bij de slotbel, na de bereikte schikking in het Braziliaanse omkoopschandaal.

ArcelorMittal ging met 9 miljoen verhandelde stukken in volume aan kop, en noteerde 1,9% koerswinst.

Biotechnologiebedrijf Galapagos volgde met een plus van 2%.

AkzoNobel komt nog met kwartaalcijfers, beleggers sorteerden voor met 1,4% toename.

Geholpen door de megaovername in de chipsector pakte ASML er 1,1% bij.

Hindustan Unilever boekte in het tweede kwartaal een hogere omzet, het moederbedrijf werd beloond met 0,1% koersverlies.

Brouwer Heineken bleef vlak na het bericht dat het zou jagen op het Braziliaanse Schincariol, eigendom van het Japanse Kirin. Ahold (-0,8%) en KPN (-0,5%) waren de grotere verliezers in de AEX.

Bij de middelgrote fondsen ging bodemonderzoeker Fugro met een winst 3,3% aan kop. De toeleverancier aan de chipsector ASMI klom 3,5%. Ook halfgeleider Besi (+1,1%) ging mee op het positieve nieuws van sector genoot ARM.

Corbion steeg met 2,3%, net als TomTom.

Alumniumfonds Aperam ging 1,2% in de achteruit, in lijn met de hele mijnbouwsector in Europa.

Smallcap BinckBank steeg 1,5%, in reactie op de overname van de portefeuille Nederlandse woninghypotheken van Obvion.

Pharming won op de lokale markt 8,2%, dankzij positieve onderzoeksresultaten bij zijn middel Ruconest.

Ontvang dagelijks automatisch de gratis DFT Nieuwsbrief met het laatste financieel-economische nieuws.

Bekijk meer van