Nieuws/Binnenland
395540
Binnenland

Erdogan-aanhang intimideert eigen gemeenschap

Nederturken bedreigd en geboycot

Amsterdam - Doodsbedreigingen, vernielingen en boycotlijsten: de mislukte coup in Turkije heeft ook in Nederland de verhoudingen binnen de Turkse gemeenschap op scherp gezet.

Op sociale media circuleren foto’s met daarbij oproepen aan Erdogan-aanhangers om Gülen-aanhangers een kopje kleiner te maken. Bij culturele centra in Rotterdam en Zaanstad zijn ruiten ingegooid en vernielingen aangericht. Ook circuleren er onder meer in Amsterdam boycotlijsten met daarop Turkse ondernemers die kritisch zijn op Erdogan.

„Het is zeer beangstigend”, zegt Ahmet Taskan, medeoprichter van de Turkse ondernemersvereniging HOGIAF. Alleen al in Amsterdam staan sinds afgelopen weekend zeker twintig Turkse bedrijven op een zwarte lijst, bevestigt hij.

In Nederland wonende Erdogan-aanhangers hebben het daarbij volgens Taskan gemunt op volgers van Fethullah Gülen, omdat die volgens Erdogan het brein achter de couppoging is.

Taskan is zelf ook een prominent lid van de Gülen-beweging in Nederland. President Erdogan beweerde afgelopen weekend dat Gülen het brein is achter de mislukte staatsgreep. De president heeft alle ’Gülenisten’ daarmee tot staatsvijanden verklaard.

Lees ook: ’Het regent bedreigingen’