Nieuws/Buitenland
395702
Buitenland

Brexit-minister wil nieuwe immigranten weren

LONDEN - De Britse Brexit-minister wil een golf van nieuwe migranten naar het Verenigd Koninkrijk voorkomen voor het land de EU verlaat. Minister David Davis, die als taak heeft zijn land uit de Europese Unie te loodsen, zegt dat migranten uit de EU die tussen nu en het vertrek van het VK uit het blok waarschijnlijk niet meer de mogelijkheid krijgen te blijven. Hij wil een 'last-minute' run naar Groot-Brittannië voorkomen, zei hij zondag tegen The Mail.

Davis wil ,,een royale regeling voor EU-migranten hier en voor Britse burgers in de EU'', maar die zal niet van toepassing zijn op nieuwkomers. Over de mogelijkheid van een golf van migranten voor het moment van de brexit, zei Davis: ,,We kunnen daarmee te maken krijgen. Er zijn verschillende mogelijkheden.''

,,Misschien moeten we zeggen dat het recht om voor onbepaalde tijd te blijven van toepassing is voor een bepaalde datum. Maar je moet deze beslissingen nemen op basis van de realiteit, niet uit speculatie'', aldus Davis.

Davis zei ook dat artikel 50, het mechanisme dat een vertrek uit de EU regelt binnen twee jaar, begin 2017 ingeroepen kan worden. Dat zou betekenen dat de Brexit in 2019 een feit kan zijn.