Nieuws/Buitenland
395760
Buitenland

Egypte blokt statement V-raad over Turkije

NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is zaterdag niet gekomen met een statement over een veroordeling van de gewelddadigheden en onrust in Turkije. Egypte, een van de vijftien leden, blokkeerde een verklaring waarin een beroep werd gedaan op alle partijen ,,de democratisch gekozen regering van Turkije te respecteren”.

In de conceptverklaring werd de bezorgdheid uitgesproken over de situatie in Turkije. De opsteller riep de betrokken partijen op zelfbeheersing te tonen, verder geweld of bloedvergieten te voorkomen en dringend een eind te maken aan de crisis om de rechtsorde te herstellen.

Om zo’n statement te maken moet er consensus bestaan. Egypte weigerde volgens diplomaten in te stemmen met als argument dat de Veiligheidsraad niet in de positie is vast te stellen of een regering democratisch is gekozen. De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi is een voormalig generaal, die Mohamed Mursi in 2013 tot afreden dwong. De voorman van islamitische Moslim Broederschap, die steun van Turkije genoot, had de verkiezingen gewonnen.