Nieuws/Buitenland
395890
Buitenland

Aanslagpleger haalde truck op bij verhuurbedrijf

’Bouhlel niet bekend bij diensten’

ID-kaart van Mohamed Lahouaiej Bouhlel

ID-kaart van Mohamed Lahouaiej Bouhlel

NICE - Mohamed Bouhlel (31) is de dader is van de terroristische aanslag in Nice, waarbij zeker 84 doden vielen. Dat heeft de Franse openbaar aanklager vrijdagmiddag bevestigd. Er wordt nog onderzocht of Bouhlel banden had met terroristische netwerken. Hij was niet bekend bij de inlichtingendiensten en stond ook niet bekend als geradicaliseerd.

ID-kaart van Mohamed Lahouaiej Bouhlel

ID-kaart van Mohamed Lahouaiej Bouhlel

Bouhlel heeft een Tunesisch paspoort maar woonde al jaren in Nice. Hij had kinderen en was gescheiden van zijn vrouw, die inmiddels is opgepakt en verhoord.

Bouhlel had verschillende wapens, replica's en een granaat in de vrachtwagen liggen. De truck had hij kort voor de aanslag opgehaald bij een verhuurbedrijf. Daarna reed het rechtstreeks naar de Promenade de Anglais, waar hij een bloedbad aanrichtte door over een lengte van twee kilometer zigzaggend door de mensenmassa te rijden. De vrachtwagen had woensdag teruggebracht moeten worden. Hij haalde de vrachtwagen op met zijn fiets, die de politie na de aanslag aantrof in de laadruimte.

6 maanden in cel

De dader van de aanslag in Nice is in maart veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar wegens gebruik van geweld bij een verkeersruzie. Dat heeft de Franse justitie vrijdag verklaard.

De 31-jarige Tunesiër Mohamed Lahouaiej Bouhlel gooide een houten pallet naar iemand na een verkeersongeval. Volgens de Franse justitie was Bouhlel verder een ,,volslagen onbekende” voor de geheime diensten. Zijn naam komt ook niet voor in de databanken vanwege radicalisering.

Er vielen 84 doden, onder wie 10 kinderen. 52 mensen liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis, waarvan 25 op de intensive care.

Bij de aanslag raakten twee Nederlandse kinderen gewond.