395971
Buitenland

Parlementslid getuige van aanslag

NICE - Christophe Premat, een Frans parlementslid, was samen met zijn vrouw en kinderen getuige van de aanslag met een vrachtwagen op de boulevard van Nice.

Net als zoveel mensen was Premat van de socialistische partij in Nice om de nationale feestdag te vieren. Na een leuke avond met vuurwerk ontstond er ineens paniek. „Ik had aanvankelijk niet door wat er gebeurd was,” zegt hij in een interview met CNN. „We pakten de kinderen toen we zagen dat de mensenmassa begon te bewegen en doken een gebouw binnen,” zegt hij. „We hadden geen enkele informatie maar als je om je heen keek wist je dat het om een terroristische aanslag moest gaan.”

Volgens Premat was Nice goed voorbereid op een mogelijke aanval, maar volgens hem moet er wel meer samengewerkt worden en moet informatie sneller gedeeld worden. „Er is een dreiging en we hadden al de noodtoestand en nieuwe wetten. We hebben de middelen om te reageren, dus het is niet een kwestie van meer middelen. Het gaat er om dat je efficiënt om kan gaan met de informatie.”

Over de motieven voor de aanval wilde Premat niet speculeren. „We moeten samen opstaan tegen dit soort geweld om het te bestrijden.”