Nieuws/Buitenland
396157
Buitenland

Johnson komt meteen om in het werk

LONDEN - De kersverse minister van Buitenlandse Zaken is donderdag direct geconfronteerd met een berg werk. Vooral het vele commentaar op zijn benoeming, in eigen land maar ook ver daarbuiten, hield hem direct bezig.

’s Ochtends vroeg begon het met een commentaar van zijn Franse ambtgenoot Jean-Marc Ayrault, die hem onder meer een leugenaar noemde. Maar Johnson verklaarde al snel dat hij juist een uiterst charmante brief van Ayrault had ontvangen waarin die schreef dat hij uitzag naar hun samenwerking.

Niet veel later verklaarde hij dat hoewel Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat, het land een grotere Europese rol dan ooit kan spelen. Hij denkt zelfs dat de relaties met de EU-landen zullen worden geïntensiveerd. Hij had een telefoontje gekregen van zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry en die deelt dat standpunt. De Britten kunnen zich nu meer wereldwijd profileren, vinden beide bewindslieden.

Nog is Groot-Brittannië lid van de EU. Nadat hij Brussel maandenlang in het verdomhoekje manoeuvreerde vanwege zijn brexit-campagne, reist Johnson volgende week richting Belgische hoofdstad om er de Europese politieke problemen van de dag te bespreken. Hij zal benieuwd zijn naar de ontvangst die hem in Brussel ten deel valt.

Ayrault is niet zijn enige collega die hem met scepsis bejegent. De Duitse BZ-minister Frank-Walter Steinmeier noemde het onbegrijpelijk dat iemand die zijn land de EU had uit gejaagd, daarna geen premier wilde worden en in plaats daarvan ging cricketen.

Het opbeurende woord van de dag kwam uit Rusland. Hoewel Johnson president Poetin ooit een figuur uit een Harry-Potterfilm noemde, is het Kremlin ervan overtuigd dat hij de broze relatie van de landen kan verbeteren.