Nieuws/Binnenland
396189
Binnenland

Feyenoord-fans ’te lang in onzekerheid’

ROTTERDAM - Veel van de 326 voetbalsupporters die in februari na een demonstratie bij de Rotterdamse Kuip zijn aangehouden, verkeren te lang in onzekerheid over de afhandeling van de massa-aanhouding. Dat zegt advocaat Frank van Ardenne donderdag, hij vertegenwoordigt enkele supporters.

Bovendien weten volgens hem veel verdachte supporters niet dat zij zorgvuldig moeten reageren als zij door het OM worden opgeroepen voor een verhoor. Ook moeten zij geen sanctie betalen als zij die bij wijze van schuld aangeboden krijgen, waarschuwt Van Ardenne. „Dat is buitengewoon onverstandig”, aldus de advocaat. „Betaling betekent een aantekening op het strafblad, moeilijkheden bij het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en de kans op een stadionverbod.”

Woensdag brachten de Nationale ombudsman en die van Rotterdam een rapport uit waarin zware kritiek werd geuit op de aanhoudingen.

Het OM liet begin juli weten dat van de 172 opgeroepen verdachten uit de regio Rijnmond er 44 gehoor gaven aan de oproep tot een verhoor. Op twee na zijn alle verschenen voetbaldemonstranten volgens het OM van de zaak af. Die zaken zijn geseponeerd met de aantekening dat zij ten onrechte zijn aangemerkt als verdachte. Die sepotcode 01 heeft verder geen gevolgen voor bijvoorbeeld een VOG.

Maar de 128 niet verschenen verdachten lopen volgens het OM kans op een sepot met de code 02, waarin staat dat de verdachte niet vervolgd is wegens onvoldoende bewijs. Die aantekeningen komt wel op het strafblad. De officier van justitie moet daarover nog een besluit nemen. Na de zomer worden de verdachten elders uit het land gehoord, aldus het OM.

De ombudslieden waarschuwen in hun rapport voor een juiste afhandeling. De ombudsman heeft bedenkingen bij een sepot wegens onvoldoende bewijs (02), „zeker nu er kan worden getwijfeld aan de rechtmatigheid van de aanhouding.” Verdachten moeten geïnformeerd worden over gevolgen voor een aantekening in de justitiële documentatie, aldus het rapport.

Vijftien verdachten, onder wie twee uit de groep van 326 supporters, komen op 26 augustus in een regiezitting voor de rechtbank in Rotterdam wegens openlijke geweldpleging bij het stadion, aldus het OM.