Nieuws/Binnenland
396477
Binnenland

Slachtoffers Stieltjeskanaal waren niet te redden

STIELTJESKANAAL - Het gezin dat afgelopen weekend omkwam in het Drentse Stieltjeskanaal was niet te redden. Zowel de inzittenden zelf als omstanders en hulpverleners hadden niets kunnen doen.

Dat zegt de politie Noord-Nederland. De auto lag op de kop in het water en de punten van de autodeuren staken in de modder van de bodem van het kanaal. ,,De portieren waren met geen mogelijkheid open te krijgen’’, aldus woordvoerder Ron Reinds van de politie.

Zaterdag reden John Mannessen (65), zijn zoon Marco (44) diens hoogzwangere partner Sukanya Khongnam (34) en hun tweejarige zoontje Sky in het Stieltjeskanaal bij het gelijknamige Drentse dorpje. Ze reden met een vol met bouwafval geladen aanhanger naar de vuilstort in Coevorden. Uit onderzoek van de politie blijkt dat de oplooprem van de aanhanger defect was, waardoor die niet werkte toen de bestuurder de auto remde. De aanhanger reed daardoor door een duwde de auto het kanaal in.

De aanhanger en auto raakten los van elkaar en de auto zakte onmiddellijk op de kop naar de bodem. ,,Het dak was ingedeukt, waardoor de portieren langs het dak in de modder staken.’’ Ook duikers van de brandweer, die pas ruim twintig minuten na de melding ter plaatse waren, konden niets meer uithalen. Ze sloegen de achterruit in, maar bereikten daarmee niets.

,,Pas toen de auto een stukje uit het water werd getild, lukte het om binnen te komen.’’

Woordvoerder Reinds benadrukt dat de agenten ter plaatse hadden ingegrepen als ze een mogelijkheid zagen om wel te kunnen helpen. Omstanders uitten eerder veel kritiek op de politie, die niet het water inging.

,,Natuurlijk, als de politie ziet dat een auto in het water drijft en iemand om hulp roept, springen agenten in het water. Maar het kanaal was diep en breed en het was niet duidelijk waar de auto lag. Bovendien zijn agenten niet getraind om te duiken. Je zult hebben dat een hulpverlener door een slachtoffer in paniek wordt vastgepakt en niet meer het water uitkomt. Maar dit was ook gewoon niet te voorkomen.’’