Nieuws
396479
Nieuws

Spaarrekening in december leeggetrokken

Nederlanders stoppen geld in stenen

Amsterdam - Het aandeel Nederlanders dat geld tekort komt daalt al drie jaar op rij, maar de consumptie blijft daarbij achter. Het zuurverdiende geld wordt in stenen gestopt, constateert ING in zijn Financieel Fit-barometer.

Kwam in 2013 nog 23% van alle huishoudens geld tekort, nu is dat nog ongeveer 15% – zo’n 1 miljoen Nederlanders. Het aandeel Nederlanders dat zegt geld over te houden is in dezelfde periode verdubbeld: van 23% naar 45%.

Maar in tegenstelling tot de economische vooruitgang rond de eeuwwisseling en de jaren voorafgaand aan de kredietcrisis zijn ’we’ nu veel voorzichtiger met het opschroeven van onze bestedingen, aldus ING. Gespaard wordt er evenmin: het levert met de vermogensrendementsheffing niets meer op.

De economen van de bank zien zelfs dat mensen hun spaarsaldo in december naar beneden brengen: de afgelopen jaren verdween er in het vierde kwartaal 5 tot 8 miljard euro uit de spaarpotten. Een reden om dat te doen is om zo min mogelijk vermogen te hebben op de voor de Belastingdienst belangrijke peildatum van 1 januari.

Dat geld verdwijnt grotendeels in de eigen woning. Was het vroeger mogelijk verbouwkosten praktisch eindeloos mee te financieren in de hypotheek, nu mag de lening nog maar 102% van de taxatiewaarde van het huis bedragen. Die loan-to-value daalt de komende jaren verder naar 100%, voor een nieuwe keuken of meubels moet dus de spaarpot worden aangesproken. Ook hebben 800.000 huiseigenaren er het laatste jaar voor gekozen om hun hypotheek sneller af te lossen.

Na het Brexit-referendum sluipt de angst er bij consumenten wel in, blijkt uit de ING-enquête. De stand van de barometer bleef gelijk ten opzichte van het tweede kwartaal van 2015, maar 56% is negatiever over de Nederlandse economie nu de Britten hun EU-lidmaatschap gaan opzeggen.

Voortaan automatisch via de mail nieuws over geld, hypotheek of pensioen ontvangen? Abonneer u dan hier gratis op de DFT Nieuwsbrief .