Nieuws/Binnenland
396548
Binnenland

Weduwen vuurwerkramp willen Staat vervolgen

ENSCHEDE - De weduwen van de omgekomen brandweermannen tijdens de vuurwerkramp, op 13 mei 2000, willen een gesprek met de Nationale korpschef Erik Akerboom. De aanleiding is de publicatie van een vertrouwelijk rapport over de handelswijze van het politieteam dat de vuurwerkramp onderzocht. De rechter bepaalde dat dit rapport openbaar moest worden gemaakt. Dat is gebeurd.

In dit rapport staat dat het rechercheteam niet goed is omgegaan met het belangrijkste bewijs tegen de vermeende brandstichter Andre de Vries, die drie jaar geleden is overleden. De weduwen denken dat dit rapport een belangrijke bouwsteen is om de Nederlandse Staat aansprakelijk te stellen. Hun raadsman vroeg vorig jaar al om deze rapportage, maar toenmalig Nationaal korpschef Bouwman ontkende toen het bestaan van dit rapport.

De weduwen willen ook cruciale verklaringen van brandweerlieden, afgenomen kort na de ramp. Voormalig brandweerofficier Weges nam die verklaringen af en heeft ze beschikbaar gesteld aan de raadsman van de brandweerweduwen. Hij stelde een voorwaarde: de verklaringen mogen niet worden gepubliceerd.