Nieuws/Buitenland
396785173
Buitenland

Geen absolute meerderheid

Exit-poll: Poolse president Duda wint eerste ronde maar moet opnieuw op

Duda na de uitslag van de exit-poll.

Duda na de uitslag van de exit-poll.

WARSCHAU - Bij de Poolse presidentsverkiezing heeft Andrzej Duda zondag volgens de eerste prognoses de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen. Hij heeft echter niet de absolute meerderheid gekregen die nodig was om direct te worden herkozen.

Duda na de uitslag van de exit-poll.

Duda na de uitslag van de exit-poll.

Daardoor moet Duda – populair bij het katholieke, conservatieve gedeelte van het politiek zwaar gepolariseerde land – de nieuwe termijn van vijf jaar nu zien te krijgen in de beslissende tweede ronde op 12 juli ten koste van Rafal Trzaskowski, de progressieve burgemeester van Warschau. Hij eindigde op 2.

„Ik wil iedereen bedanken voor jullie stemmen”, zei president Duda na de exit-poll.

Duda weet zich gesteund door de conservatief-nationalistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) terwijl Trzaskowski als kandidaat van de oppositie geldt.

In deze ronde kreeg Duda volgens de exit-polls 41.8% van de stemmen, Trzaskowski 30.4%. Dat lijkt een groot verschil, maar in de volgende ronde zal een aantal progressieve stemmers die nu op een van de andere negen kandidaten hebben gestemd, zich bij de Trzaskowski-stemmers voegen. Toch zijn er ook rechtse kandidaten wiens stemmers vermoedelijk naar Duda zullen gaan.

De opkomst lag iets boven de 60 %, hoger dan de afgelopen vijfentwintig jaar.