Nieuws/Binnenland

Cruises alleen voor ouderen? Welnee!

Telegraaf

Voor iedere leeftijd en doelgroep bestaan er cruisevakanties. Maar zijn cruisereizen nu in verhouding duur of juist niet? En zie je iets van de omgeving, of ben je alleen maar op zee? Lees hier vijf veel voorkomende misverstanden.

Telegraaf

Cruises zijn alleen voor ouderen

Dat cruises alleen interessant zijn voor senioren, is een hardnekkig misverstand. Een Amerikaans onderzoek van CLIA (Cruise Lines International Association) laat zien dat 23% van de passagiers tussen de 30 en 39 jaar is, 17% tussen de 40 en 49, 24% tussen de 50 en 74. Een gelijkmatige verdeling dus! Op zich logisch, als je bedenkt dat veel cruiseschepen glijbanen, sportfaciliteiten en animatieprogramma’s voor kinderen aan boord hebben. Bij cruises die langer dan drie weken duren en de aandacht meer op comfort, gastronomie en bestemmingen ligt, ligt de gemiddelde leeftijd van de passagiers doorgaans wat hoger.

Cruisereizen zijn saai…

Een uitspraak die vakantiegangers die een cruisereis hebben gemaakt hoogstwaarschijnlijk zullen tegenspreken. Uit onderzoeken blijkt dat meer dan de helft zo enthousiast is, dat ze vaker voor een cruisereis zullen kiezen. Je ziet meerdere bestemmingen tijdens één vakantie, elke dag is anders en dus niet saai. Bovendien zijn aan boord van de schepen genoeg faciliteiten en dagelijks wisselende programma’s. Vaak zoveel dat je er tijdens een reis niet aan toe komt om alle faciliteiten en activiteiten af te vinken!

Tijdens een cruisereis ben je alleen maar op zee

Het klopt dat je vaak grote afstanden over water overbrugt, maar omdat dit doorgaans ’s avonds en ’s nachts gebeurt, heb je overdag juist ruimschoots tijd om aan land te gaan en verschillende bestemmingen te verkennen. Vaak kom je ’s morgens aan in de haven en vaart het schip rond een uur of 18.00 weer door naar de volgende plek. Dineren gebeurt dus aan boord en afhankelijk van de afstand ben je de volgende ochtend weer op een hele nieuwe bestemming. Soms, als de te varen afstand te groot is, ben je een heel dag op zee. Uiteraard kun je dan volop gebruik maken van faciliteiten als zwembaden, spa en wellness, restaurants, bars en bibliotheek.

Cruisevakanties zijn erg duur

Een hardnekkig misverstand, want de meeste cruisereizen zijn niet duurder dan andere typen vakanties van dezelfde kwaliteit (dat wil zeggen: vanaf viersterrenkwaliteit). Soms zijn ze in verhouding zelfs voordeliger. Bedenk dat tijdens een cruisevakantie je accommodatie, vervoer en tenminste ontbijt, lunch en diner is inbegrepen. Als je dat afzet tegen je vakantiebestedingen per dag, zullen de prijzen je verrassen. Bovendien staan er veel faciliteiten tot je beschikking (denk aan gratis zonnebedden en handdoeken, waarvoor je op een strand meestal veel betaalt). Elk cruiseschip is anders wat betreft kwaliteit, sfeer, grootte en faciliteiten. Dat geldt ook voor de prijs. Zie je een cruise die op het eerste oog duur lijkt, ga er dan van uit dat je keuze is gevallen op een luxe vakantie naar bijzondere bestemmingen, waarbij je eenmaal aan boord nauwelijks geld zult besteden.

Op een cruise word je zeeziek

De moderne cruiseschepen zijn zo goed en uitgebalanceerd dat een cruise vrijwel geen deining kent. Zelfs als het buiten stormt, merk je daar als je binnen zit relatief weinig van. Bij een hele stevige wind kan het schip wat deinen. 

Mocht je onverhoopt toch misselijk worden of het gevoel krijgen dat je last krijgt van zeeziekte, aarzel dan niet om het personeel om een pilletje te vragen. Het helpt ’t beste als je deze inneemt enkele uren voordat je wegvaart, bijvoorbeeld tijdens een excursie aan wal. Vaar je op zee, blijf dan niet binnen zitten, maar ga het dek op en richt je blik op de horizon. Grote kans dat je lichaam snel aan het geschommel went en je nergens meer last van zult hebben!

In je uppie op vakantie, met het hele gezin naar de zon of in voor een avontuurlijke reis? Doe hier inspiratie op voor de komende zomer.