Nieuws/Binnenland
397200695
Binnenland

Brandbrief Noord-Hollandse burgemeesters

Op deze plekken wordt niet gehandhaafd als je zaterdag gaat winkelen

Amsterdam - De strikte handhaving van de coronaregels in winkelstraten lijkt haar einde te naderen. In steeds meer gemeenten in Nederland is duidelijk dat ondernemers hun deuren weer openen, zonder dat er wordt ingegrepen.

De gemeente Den Haag is duidelijk. „Kijk, als een winkel klanten binnenlaat om koffie of thee te drinken, dan vinden we dat anders dan wanneer mensen hun winkels weer als vanouds openen”, zegt een woordvoerder. Met andere woorden: ook al worden daarmee de regels overtreden, de gemeente zal in die gevallen niet ingrijpen.

Desondanks is hij wat voorzichtig. „We checken wel nog steeds de signalen. Die meldingsgericht zijn, dus dat mensen bellen, maar ook als er excessen zijn. En we controleren steekproefsgewijs.” Maar dat is vooral de formele situatie. Hij zegt de geluiden uit de samenleving heel serieus te nemen. „Iedereen heeft ermee te maken.”

’Hoe ver kun je gaan?’

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt zich, als het gaat om handhaving van de coronamaatregelen, vooralsnog op het standpunt dat ze al langere tijd heeft. „Dat is: volg de wet”, zegt een woordvoerder. „Maar inderdaad, dat is de formele lijn”, voegt hij er veelbetekenend aan toe.

De vraag is vooral, zegt hij, hoe ver kun je nog gaan? „Als je maar vier of vijf boa’s hebt om in winkelstraten te lopen, dan heeft dat geen enkele zin meer. De grenzen van handhaving zijn inmiddels wel bereikt. Het gaat er niet eens meer om of je gaat handhaven, maar vooral ook hóe.”

Er wordt in het land ook veel verwezen naar een uitspraak van de pas benoemde minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz, dat ’naleving van coronamaatregelen meer iets is wat iedereen er zelf van moet maken, dan dat de politie rond moet lopen’.

Lange termijn

Een motie bij de VNG, ingediend door de Bredase burgemeester Paul Depla, werd in de middag in de algemene ledenvergadering unaniem aangenomen, zegt de woordvoerder. De motie riep op om een coronabeleid te ontwikkelen met een langetermijnperspectief en een bredere gelijkwaardige afweging bij de te nemen maatregelen.

Daarbij moet naast de impact op de zorg ook aandacht zijn voor de sociale, maatschappelijke en economische effecten op sectoren en de samenleving.

De VNG stelt nu voor samen met het kabinet en sectoren in gesprek te gaan om een perspectief voor de lange termijn uit te werken. Daarbij ook kijkend naar de lockdown en de nog noodgedwongen gesloten winkels en ondernemingen.

Brandbrief

Zestien burgemeesters in Noord-Holland hebben, verenigd in de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, een brandbrief gestuurd naar premier Rutte. Ze maken zich ernstige zorgen over de coronamaatregelen die tot steeds meer onrust in de samenleving leiden.

,,Covid is meer dan een gezondheidscrisis alleen geworden. De maatschappelijke impact van het virus en de maatregelen wordt op dit moment enorm gevoeld”, meldt het zestal, onder wie de burgemeesters van Alkmaar, Hoorn en Den Helder.

,,Het draagvlak neemt af, onbegrip en boosheid nemen toe. Er is grote behoefte aan perspectief. Winkeliers en ondernemers staat het water aan de lippen. De economische en emotionele schade is groot.”

Ze smeken bijna om draagvlak. ,,Dat hebben we nodig. Wij pleiten ervoor om het sociale leven veilig en gereguleerd mogelijk te maken en om de ondernemers die zijn getroffen door de lockdown financieel voldoende te steunen.”

Overzicht gemeenten

Het kabinet beslist vrijdag of de lockdown zal worden versoepeld. Maar winkeliers in verschillende steden hebben al gezegd dat zij, ook als de maatregelen worden verlengd, alsnog opengaan.

Onder meer in Overijssel, Noord-Brabant en Limburg is door gemeenten aangekondigd dat ze niet zullen handhaven als winkels zaterdag hun deuren openen. Met name in de grensregio’s zien winkeliers al weken met leden ogen aan dat er over de grens wordt geshopt door Nederlanders. Een overzicht van de plekken waar zaterdag wel en niet wordt gehandhaafd als je gaat winkelen.

Oude IJsselstreek

Burgemeester Otwin van Dijk van de Achterhoekse gemeente Oude IJsselstreek zal niet gaan handhaven als de winkeliers en de horeca in zijn gemeente zaterdag hun deuren openen. De burgemeester wil hiermee ’een soort statement’ maken, zei zijn woordvoerder woensdag.

Montferland

Ook in Montferland grijpt burgemeester Harry de Vries niet in als winkeliers zaterdag de deuren openen.

Aalten

Burgemeester Anton Stapelkamp heeft aan De Gelderlander laten weten dat de coronaregels blijven gelden, maar dat hij ’een korte demonstratieve actie op zaterdag niet gaat verbieden’. „Daar zal ik ook niet handhavend op handelen”, aldus Stapelkamp.

Nunspeet

Ook in de gemeente Nunspeet wordt zaterdag niet gehandhaafd. De gemeente heeft aan RTV Nunspeet laten weten ’dat de rek eruit is’ en dat er ’dringend behoefte is aan ruimte om op een verantwoorde manier te ondernemen’.

Winschoten

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt heeft ook toestemming gegeven aan winkeliers om hun deuren te openen. Het gaat om een eenmalige actie, meldt RTV Noord. Sikkema: „Zo heb ik destijds ook de horeca de ruimte gegeven voor hun statement en dat gun ik de ondernemers nu ook.”

Valkenburg

Winkels en horecagelegenheden in Valkenburg gaan vrijdag open tussen 10.00 en 16.00 uur, met toestemming van burgemeester Daan Prevoo. Dat heeft de woordvoerster van Prevoo woensdagavond laten weten. De burgemeester beschouwt de actie van de winkels en horeca als een demonstratie, zei ze. De ondernemers in de binnenstad hebben melding gemaakt van een demonstratie, en in ons land is demonstreren een grondrecht, aldus Prevoo.

Rijtje gemeenten die het nog niet weten.

Sittard-Geleen

Sittard-Geleen wil nog niet zeggen of zij zaterdag gaat handhaven als de winkels opengaan terwijl dat niet zou mogen. „We zijn in afwachting van besluitvorming van het nieuwe kabinet”, aldus de gemeente. Wel noemt de gemeente het wrang dat Nederlandse klanten hun geld over de grens uitgeven. „We delen de zorgen die ondernemers uiten over het voortbestaan van hun bedrijf. Zeker in een grensregio als de onze.”

Apeldoorn

Burgemeester Ton Heerts wil ook nog niks kwijt over of hij gaat optreden. Maar zijn woordvoerder laat weten dat ’de regels duidelijk zijn’.

Drachten

Ondernemers in het centrum van Drachten openen zaterdag 15 januari de deuren. Ze zeggen het vertrouwen van burgemeester Jan Rijpstra te hebben om zaterdag met strikte inachtneming van de coronamaatregelen als protest open te kunnen. Maar Rijpstra heeft hier nog geen reactie op gegeven.

Elburg, West Betuwe, Bronkhorst, Ede en Zutphen

Winkeliers in Elburg gaan ook open, meldt Omroep Gelderland. Of de burgemeester gaat handhaven, moet blijken uit de vergadering van vanmiddag. Dat geldt ook voor West Betuwe, Bronkhorst, Ede en Zutphen.

Provincie Drenthe

Burgemeesters in Drenthe laten de handhaving van de coronamaatregelen ook nog in het midden.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Deze gemeenten hebben aangegeven wél op te treden als winkeliers besluiten de deuren open te gooien.

Nijmegen

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, zei eerder deze week dat hij zal optreden tegen ondernemers die hun zaak zaterdag openen, als dat nog niet mag. Maar hij vindt ook dat het Outbreak Management Team met een overtuigend verhaal moet komen om de strenge lockdown langer te laten voortduren.

Sliedrecht

De gemeente Sliedrecht, een van de gemeenten die dinsdag een brandbrief stuurden naar het kabinet om niet-essentiële winkels weer te openen, geeft aan dat, mochten de maatregelen niet worden versoepeld, de gemeente erop rekent dat mensen zich in Sliedrecht aan de regels blijven houden. „Mocht dat in een enkel geval niet zo zijn, dan houden we toezicht en zullen handhaven als dat nodig is.”

Arnhem

Burgemeester Ahmed Marcouch in Arnhem heeft aan Omroep Gelderland laten weten dat een winkelier eerst een waarschuwing krijgt. Als daaraan geen gehoor wordt gegeven, dan wordt er in Arnhem opgetreden.

Groningen

Groningse ondernemers hebben volgens RTV Noord aangekondigd dat ze komende zaterdag in actie komen tegen de coronamaatregelen en de deuren van hun zaak openen. Burgemeester Schuiling van gemeente Groningen heeft in een reactie aan Radio Noord laten weten dat hij gaat optreden: „Als men massaal de deuren openzet en iedereen toelaat, kan ik dat niet toestaan.’’

Lijst wordt aangevuld...