Nieuws/Nieuws

Bloedtest-miljardaire Holmes raakt in vrije val

Door redactie DFT

Elizabeth Holmes, Silicon Valley-sterrendom verliest aanzien.

Elizabeth Holmes, Silicon Valley-sterrendom verliest aanzien.

AP

Elizabeth Holmes gold voor beleggers als ster in de markt van bloedtests, in het centrum van de farmacie. Haar bedrijf Theranos scheert langs de afgrond, nu toezichthouders eigenaar Holmes twee jaar lang toegang tot ieder laboratorium hebben ontzegd.

Elizabeth Holmes, Silicon Valley-sterrendom verliest aanzien.

Elizabeth Holmes, Silicon Valley-sterrendom verliest aanzien.

AP

Holmes was tot de confrontatie met de toezichthouders dankzij haar startup in bloedtestapparaten volgens Forbes goed voor een vermogen van 4,7 miljard dollar.

 Ze gold als onorthodoxe entrepreneur uit Silicon Valley. Om die reden en vanwege haar zwarte coltruinen tijdens veel publieke optredens werd Holmes regelmatig vergeleken met Apple-oprichter Steve Jobs.

Boete wacht

Theranos zelf krijgt een nog nader te bepalen boete vanwege het schenden van veiligheidseisen in dit laboratorium, dat inmiddels is afgesloten. Vorig jaar meldden oud-medewerkers tegen de Wall Street Journal over onbetrouwbare testresultaten. De grote klant Walgreens trok zich terug.

In april waarschuwden de waakhonden al dat het Amerikaanse bedrijf er niet in slaagde een oplossing te vinden voor de 'grote problemen' in het laboratorium in Californië.

Simpele test

Holmes maakte furore door voorheen complexe bloedtests sterk te vereenvoudigen. Met een enkele druppel bloed kon de gestopte scheikundestudente in korte tijd 240 proeven uitvoeren.

Met deze procedure van een speldenprik en een korte test, die via een app binnen 24 uur te volgen waren, zou Theranos de hele medische wereld enorm veel kosten besparen.

Beleggers doken aanvankelijk op bedrijf. Maar de afgelopen maanden kwamen steeds meer vragen op tafel, die Holmes niet goed kon beantwoorden. In 2014 werd het bedrijf nog op 9 miljard dollar waarde geschat.