Nieuws/Binnenland
397330
Binnenland

OM wil steun regering voor beelden MH17

ROTTERDAM - Het OM wil steun van de regering als de Russische justitie blijft weigeren de radarbeelden van MH17 te verstrekken. “Wij hebben het Russische OM nu expliciet om de primaire radargegevens gevraagd. Als dat niets of onvoldoende oplevert, zal hoofdofficier van justitie Westerbeke om politieke steun vragen”, aldus woordvoerder Wim de Bruin van het landelijk parket dat de leiding heeft over het strafrechtelijk onderzoek tegen de massamoordenaars van de MH17-inzittenden.

Volgens De Bruin mag niet worden gesproken over ‘een deadline’. Maar het ligt voor de hand dat het OM de beelden voor oktober wil hebben. Justitie maakt dan meer bekend over de afvuurlocatie en het type BUK-raket waarmee de Boeing 777 van Malaysia Airlines bijna twee jaar geleden boven het oosten van Oekraïne uit de lucht werd gehaald.

Het OM zegt dat de Russische radardata van meet af aan op haar verlanglijst staan. “Al in het eerste rechtshulpverzoek in 2014 is om alle, voor het strafrechtelijk onderzoek belangrijke gegevens, dus ook de radaropnamen gevraagd.”

Rusland beweert de ruwe primaire radaropnamen niet te hebben bewaard. Militaire experts geloven daar niets van omdat Poetin vanwege de oorlog in Oekraïne talloze geavanceerde militaire radarsystemen langs de grens liet installeren.

Vorig jaar voerde Westerbeke in Moskou in het kader van de rechtshulpverzoeken overleg met zijn Russische collega’s. In maart zei hij het niet op de radarbeelden te willen laten escaleren omdat “meer gegevens van Rusland nodig waren.”

Inmiddels is die situatie kennelijk anders en is zwaarder geschut in stelling gebracht. Afgelopen week liet Westerbeke zich bij zijn bezoek aan de Russische hoofdstad vergezellen door Herman Bolhaar, de hoogste baas van het OM. De Russen werd erop gewezen dat de tijd dringt.

Op primaire radarbeelden zijn behalve passagierstoestellen ook eventuele gevechtsvliegtuigen en de BUK-raket te zien. De opnames zijn belangrijk om de baan van de afgevuurde grond-luchtraket in beeld te brengen en kunnen cruciaal bewijs vormen.

Ook Oekraïne zegt geen primaire radarbeelden te hebben omdat zijn radarstations of kapotgeschoten of in onderhoud zouden zijn geweest. “Personeel van de radarinstallaties is daarover als getuige gehoord”, aldus het OM dat niet bekend wil maken wat die verhoren opleverden.