Nieuws/Binnenland
397349
Binnenland

Morgen in De Telegraaf:

Essentieel document gesneuvelde militair zoek

DEN HAAG - Vlak na de val van Srebrenica blijkt een essentieel document over de dood van soldaat Raviv van Renssen zoek te zijn geraakt bij de Koninklijke Marechaussee. Het stuk is alleen door stom toeval weer boven water gekomen bij een gepensioneerde militair thuis.

Dit vertelt de vader van de op 8 juli 1995 - vlak voor de val van de enclave - gesneuvelde militair morgen in een interview met De Telegraaf. Het ministerie van Defensie bevestigt de gang van zaken rond het zogeheten proces-verbaal van bevindingen.

Voor Ben van Renssen (75) was het verdwijnen extreem pijnlijk omdat hij dik dertien jaar niet wist waardoor zijn zoon precies om het leven was gekomen. Neergeschoten met een klein kaliber wapen, jachtgeweer of door een handgranaat waren op basis van getuigenverklaringen allemaal realistische opties.

Bij de waarheidsvinding was juist het proces-verbaal essentieel omdat het stuk en dertien bijbehorende bijlagen de direct na het gebeuren opgetekende getuigen verklaringen en resultaten van sporenonderzoek bevatten. Daaruit komt een duidelijk beeld naar voren van wat er precies met Raviv van Renssen gebeurde: een handgranaat werd hem fataal.

Het document werd volgens Defensie nadat Srebrenica in handen viel van de Bosnische Serviërs door twee marechaussees onder hun kleren meegesmokkeld naar veilig gebied. Daarna verdween het. Uiteindelijk kwam het tijdens onderzoek waar Van Renssen jarenlang voor lobbyde boven water. Een marechaussee had het op een floppydisk staan en hielp onderzoeker generaal b.d. Hans Bosch aan een afschrift.

Defensie en bewijsmaterialen rond Srebrenica vormen geen gelukkige combinatie. Een rolletje met foto’s gemaakt door een militair waarop de aanloop van de volkerenmoord zichtbaar zou zijn, werd verprutst in het eigen ontwikkellaboratorium. Waardoor de opnamen niet meer bruikbaar waren. Het fotorolletje werd het symbool voor pogingen de waarheid rond het drama Srebrenica in de doofpot te stoppen.

Lees het interview met Ben van Renssen morgen in De Telegraaf