Nieuws/Buitenland
397368
Buitenland

Dallas ontwaakt met nieuws over motief moorden

Schutter Dallas wilde blanke agenten doden

Een enorme politiemacht op de been in Dallas, afgelopen nacht.

Een enorme politiemacht op de been in Dallas, afgelopen nacht.

DALLAS - De schutter in Dallas is geïdentificeerd als Micah X. Johnson. Hij handelde uit woede over recente schietpartijen waarbij Afro-Amerikanen werden gedood door politiekogels. Vlak voordat de politie de man uitschakelde met een bom, zei hij dat hij blanke agenten wilde doden. Dat heeft een zegsman van de politie in de Texaanse stad bevestigd.

Een enorme politiemacht op de been in Dallas, afgelopen nacht.

Een enorme politiemacht op de been in Dallas, afgelopen nacht.

„We zagen geen andere optie dan de man in de parkeergarage uit te schakelen met een bom”, aldus zegsman David Brown. „Hij zei boos te zijn over de recente politiedodingen en was woedend op blanke mensen. Hij benadrukte dat hij zoveel mogelijk blanke agenten wilde doden.” Ook zou hij aan de politie hebben verklaard dat hij geen hulp van buitenaf had. Hij noemde de Black Lives Matter-beweging.

De schutter, Micah X. Johnson, was 25 jaar oud en woonde in de regio van Dallas. Hij had geen strafblad en voor zover bekend had hij geen banden met een terroristische organisatie.

Robotbom

Nadat de onderhandelingen waren mislukt gebruikte de politie een robot met een explosief erop gemonteerd om de verdachte uit te schakelen, aldus Brown.

Na de schietpartij, waarbij vijf agenten werden gedood, pakte de politie drie verdachten op. Over de andere verdachten deed de politie geen mededelingen. Bij de schietpartij raakten zeven agenten en twee burgers gewond.

Politiegeweld

De golf van geweld begon kort na een demonstratie tegen politiegeweld in de VS. In Saint Paul (Minnesota) werd woensdag de 32-jarige Philando Castile in zijn auto doodgeschotendoor een politieagent die kennelijk dacht dat hij zijn wapen wilde pakken.

Een dag eerder werd in Baton Rouge (Louisiana) de 37-jarige cd-verkoper Alton Sterling door de politie doodgeschoten. Omstanders filmden het.

Lees verder: Dallas ontwaakt na helse nacht