Nieuws/Binnenland
397375
Binnenland

Wietkwekerij in moordpand Haarlem

HAARLEM - De man die donderdag dood in een bedrijfspand in Haarlem werd aangetroffen, is mogelijk slachtoffer geworden van een overval. In het pand was een wietkwekerij gevestigd.

Dat heeft de politie aan De Telegraaf bevestigd. De man gebruikte het pand in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Tappersweg als woning.

Volgens omwonenden trok de 50-jarige man ongeveer een jaar geleden het pand in. “De woning zat potdicht: de jaloezieën waren altijd gesloten”, zegt de eigenaar van een bedrijfspand ertegenover. “Naar binnen kijken was onmogelijk. Wat hij er uitvoerde, was voor ons dan ook een raadsel.”

Omwonenden zagen de man weleens ‘rommelen’ bij zijn auto’s. “Hij had twee oude busjes voor de deur staan. Dat viel wel op”, zegt de eigenaar van een naburig bedrijfspand. Toen buren de garagedeur langere tijd open zagen staan, sloegen ze alarm. Agenten troffen de man dood aan in de woning. Het exacte tijdstip van overlijden wordt nog onderzocht.

Politieonderzoek

De eigenaar van het pand – een woonwagenbewoner uit Haarlem - kwam donderdag op het politieonderzoek af. Hij had op de website van een lokale krant gelezen dat er een overleden man in zijn pand was gevonden. Vrijdag was hij niet bereikbaar voor commentaar. Volgens zijn werknemer is hij donderdag uit Nederland vertrokken voor een vakantie.

De politie voert buurtonderzoek en technisch onderzoek uit en leest opgevraagde camerabeelden uit. Een van de scenario’s die de politie onderzoekt is die van een uit de hand gelopen overval.

In het circuit van henneptelers worden met grote regelmaat overvallen of 'rips' gepleegd. Telers doen zelden aangiften van een beroving, waardoor de kans op vervolging door justitie klein is. Er zijn groepen criminelen die zich puur bezighouden met het leeghalen van kwekerijen.

In februari nog werd in Ossendrecht een dode man aangetroffen in een woning waarin eveneens een wietkwekerij zat. De man bleek doodgeschoten te zijn. De personen die slachtoffer zijn van dit soort overvallen zijn vaak de eigenaren of speciale bewakers die worden ingehuurd om de planten te bewaren