Nieuws/Binnenland
397389
Binnenland

Asscher en Schultz gebruikten privémail voor werk

Lodewijk Asscher

Lodewijk Asscher

Den Haag - Ook ministers Asscher (Sociale Zaken) en Schultz van Haegen (Infrastructuur) blijken hun privé e-mail te hebben gebruikt voor werkdoeleinden. Eerder ging minister Kamp (Economische Zaken) ook al daarmee de mist in.

Lodewijk Asscher

Lodewijk Asscher

Alle drie de bewindslieden menen dat zij via hun privémail geen staatsgeheimen hebben gewisseld, maar alleen bij minister Kamp gaat de Rijksauditdienst controleren of dat echt niet het geval is.

Minister Asscher vertelt dat hij ’wel eens’ een mailtje dat uit zijn departement kwam aan iemand anders heeft doorgestuurd. „Daarvoor geldt dat je altijd heel goed moet kijken wat de aard is van de informatie. Ik ben er zeer terughoudend in, maar ik het het wel eens gedaan, ja.”

Ook bij minister Schultz verschijnen er berichtjes vanuit haar ministerie in haar privé inbox, berichtjes die eigenlijk naar haar werkaccount hadden moeten gaan. „Af en toe zijn er door mijn secretariaat berichtjes doorgestuurd, zoals telefoonnummers van ambtenaren als ik die wil bereiken. Het waren géén Kamerstukken”, bezweert ze.

D66 vindt het onvoldoende dat alleen de privémails van minister Kamp door de Rijksauditdienst worden uitgeplozen om te kijken of er geen staatsgevoelige informatie via de voor hackers makkelijk te kraken privéaccounts over en weer is gegaan. Ook de andere kabinetsleden zouden onder de loep moeten worden genomen, meent de partij.

Onverstandig lijkt dat niet want ook minister Asscher weet niet zeker of er staatsgeheimen zijn verstuurd. „Het lijkt me buitengewoon onwaarschijnlijk, maar helemaal uitsluiten kun je het niet.”