Nieuws/Buitenland
397412
Buitenland

President Gambia wil af van kindhuwelijken

BANJUL - President Yahya Jammeh van Gambia is van plan kindhuwelijken in zijn land te verbieden. Hij riep op een wet daarvoor op te stellen.

Iedereen die een minderjarig meisje trouwt, kan tot twintig jaar cel krijgen, liet Jammeh weten. Ook ouders en imams die een kindhuwelijk voltrekken, wacht een celstraf, zo meldde de BBC vrijdag.

Volgens de kinderrechtenorganisatie UNICEF van de Verenigde Naties is zo'n 46 procent van de Gambiaanse vrouwen getrouwd voor haar achttiende. Het West-Afrikaanse land is een van de armste landen ter wereld en telt circa 2 miljoen mensen.

,,Als je wilt weten of wat ik zeg waar is of niet, probeer het morgen en merk het'', zei Jammeh bij de aankondiging van het verbod. In december riep hij Gambia uit tot islamitische republiek. Sindsdien mogen vrouwen zich van Jammeh kleden zoals ze willen en is vrouwenbesnijdenis verboden.

Volgens de president, die al meer dan 20 jaar regeert, is er geen plek voor vrouwenbesnijdenis binnen de islam of in een moderne samenleving.