Nieuws/Binnenland
397416
Binnenland

Schiphol zwaait laatste MD-11 uit

De laatste MD-11 van Martinair.

De laatste MD-11 van Martinair.

SCHIPHOL - Het laatste MD-11-vliegtuig van Martinair is vrijdag rond het middaguur uitgezwaaid vanaf de luchthaven Schiphol. Het karakteristieke toestel van Martinair vertrok onder veel belangstelling voor het allerlaatst vanaf Schiphol met bestemming Verenigde Staten.

De laatste MD-11 van Martinair.

De laatste MD-11 van Martinair.

Martinair Cargo was de laatste gebruiker van de MD-11 in Nederland. Dit specifieke toestel met registratie PH-MCP stond vrijdag klaar om uitgezwaaid te worden door de oprichter van Martinair, onder begeleiding van veel Schiphol voertuigen en saluut namens de brandweer en liefhebbers.

De MD-11, vernoemd naar vliegtuigfabrikant McDonnell Douglas, kreeg van haar fans de bijnaam ’elfje’. Het is een driemotorig straalpassagiersvliegtuig voor de lange afstand. Op 10 januari 1990 werd de eerste proefvlucht ermee gemaakt.

De PH-MCP vloog tijdens de Luchtmachtdagen op vliegbasis Leeuwarden al een rondje voor het publiek bij wijze van afscheid. Het vliegtuig heeft 26 jaar gevlogen, 100.000 vlieguren achter de rug en 20.000 start- en landingen gemaakt.

Het toestel vliegt naar Miami en daarna naar de Mojavewoestijn in Californië voor demontage.

Goede reis laatste MD11. Ik ben vereerd om deze nog live gezien te hebben afgelopen dinsdag. #martinair #schiphol pic.twitter.com/ICei4KVZP8— Sanne (@Sanne1607) 8 juli 2016 Dat was dan de laatste MD-11 van #Martinair. Op weg naar de sloper pic.twitter.com/Q8bF3NnjB7— Frans van den Berg (@bergfrans) 8 juli 2016