Nieuws/Binnenland
397432471
Binnenland

Bedrag blijft geheim want daderinformatie

Opsporingsbronnen: ’Briefbomber’ eist bitcoins

In Kerkrade ontplofte een bombrief.

In Kerkrade ontplofte een bombrief.

AMSTERDAM - De mysterieuze verzender van bombrieven heeft een bedrag in bitcoins geëist. Er moet betaald worden, anders worden er nieuwe brieven met explosieven verstuurd. De politie gaat uit van afpersing als motief.

In Kerkrade ontplofte een bombrief.

In Kerkrade ontplofte een bombrief.

Dat onthullen goed ingevoerde opsporingsbronnen aan De Telegraaf. De politie bevestigt deze berichten. Om welk bedrag het gaat blijft geheim, omdat bekendmaking het onderzoek kan schaden. Het is zogenaamde daderinformatie.

Lijkt om Jumbo-bomber

Nu bekend is dat de ’briefbomber’ een bedrag in bitcoins eist, begint de zaak steeds meer op de ’Jumbo-bomber’ te lijken. Alex O. perste in 2015 de supermarktketen Jumbo af. Hij eiste bitcoins. Als er niet betaald zou worden, zouden er bommen afgaan in de supermarkten. Er werd ook daadwerkelijk een explosief tot ontploffing gebracht. Dat was in Groningen. O. werd uiteindelijk gepakt door onderzoek naar een kookwekker die hij gebruikte bij een bom.

In januari ook al bom- en dreigbrieven

Vandaag ontploften twee bombrieven in Amsterdam en Kerkrade. Daarnaast werd er een verdacht pakketje onderzocht in Maastricht, maar dit bleek later te gaan om een computermuis. Niemand raakte gewond maar de impact was enorm bij de betrokken bedrijven.

De politie houdt er sterk rekening mee dat de brieven van de persoon afkomstig zijn die in januari ook al bom- en dreigbrieven verstuurde naar onder meer een bank, een autobedrijf en makelaarskantoor.

Een Team Grootschalige Opsporing (TGO) van de Amsterdamse politie onderzoekt de bombrieven, met steun van de politie in Limburg en Rotterdam. De NCTV monitort de situatie volgens Dekker.