Nieuws/Buitenland
397434
Buitenland

Dallas ontwaakt na ’verschrikkelijke nacht’

Agenten en ziekenhuismedewerkers staan arm in arm bij het ziekenhuis waar de gewonden van de schietpartij binnengebracht werden.

Agenten en ziekenhuismedewerkers staan arm in arm bij het ziekenhuis waar de gewonden van de schietpartij binnengebracht werden.

DALLAS - Dallas ontwaakt na een nacht met geweld tegen de politie. Een zoektocht van de politie naar explosieven leverde vrijdagochtend vroeg lokale tijd niets op.

Agenten en ziekenhuismedewerkers staan arm in arm bij het ziekenhuis waar de gewonden van de schietpartij binnengebracht werden.

Agenten en ziekenhuismedewerkers staan arm in arm bij het ziekenhuis waar de gewonden van de schietpartij binnengebracht werden.

Volgens een woordvoerster heeft de politie twee zoektochten naar explosieven in de stad ondernomen, maar beide leverden niets op.

Vijf politiemannen stierven donderdagavond door de kogels van scherpschutters die vanaf daken het vuur openden. In totaal werden twaalf agenten en twee burgers neergeschoten, bevestigde burgemeester Rawlings vrijdagochtend. Van twee omgekomen agenten is inmiddels de identiteit bekend.

Vreedzame deelnemers aan de protestactie renden voor hun leven toen de eerste schoten te horen waren. Bij de demonstratie waren ook veel kleine kinderen aanwezig. De straten van het centrum van Dallas veranderden daarna in een gigantische ’crime scene’. Gebouwen in de omgeving werden ontruimd.

Rawlings adviseerde mensen om weg te blijven uit het gebied waar agenten naar explosieven zochten. Grote gebieden werden afgezet en het openbaar vervoer werd stilgelegd. Ook het commerciële vliegverkeer in het gebied werd stilgelegd.

„Onze ergste nachtmerrie is waarheid geworden,” zei de burgemeester. „Dit is een verschrikkelijk moment voor de stad Dallas.”

Hinderlaag

De politie omschrijft de aanval als een goed geplande ’hinderlaag’ die erop gericht was zoveel mogelijk slachtoffers onder agenten te maken. Drie verdachten werden opgepakt voordat de vierde na een urenlange schotenwisseling met agenten in een parkeergarage met een bom werd uitgeschakeld. Over de motieven en de identiteit van de schutters is nog niets bekendgemaakt.

„Ze werkten samen vanaf hoger gelegen, strategisch gekozen punten,” aldus politiechef Brown bij een persconferentie.

Obama

President Obama heeft vanuit Warschau, waar hij de NAVO-top bijwoont, zijn condoleances overgebracht aan de burgemeester van Dallas. Hij heeft toegezegd de gemeente te zullen bijstaan bij deze „enorme tragedie.”

„We kennen nog steeds niet alle feiten, maar wat we wel weten is dat er een wrede, berekenende en verachtelijke aanval op de politie heeft plaatsgevonden.”

„We weten ook dat als mensen rondlopen met zware wapengeschut er bij dit soort aanvalen meer doden vallen. In de komende dagen moeten we ook naar die realiteit kijken.”

De politie wil nog niets zeggen over een motief van de schutters, maar het lijkt sterk op een wraakactie voor het politiegeweld van de laatste tijd, dat bovengemiddeld vaak Afro-Amerikanen treft.

In Saint Paul (Minnesota) werd woensdag de 32-jarige Philando Castile in zijn auto doodgeschoten door een politieagent die kennelijk dacht dat hij zijn wapen wilde pakken. Zijn vriendin maakte kort na de fatale schoten een video met haar telefoon waarin ze vertelde wat er was gebeurd. Volgens haar wilde Castile gewoon zijn rijbewijs pakken en had hij de agent nog laten weten dat hij een legaal vuurwapen had. Zijn 4-jarige dochtertje zat ook in de auto.

Een dag eerder werd in Baton Rouge (Louisiana) de 37-jarige cd-verkoper Alton Sterling door de politie doodgeschoten. Omstanders filmden het. Op de beelden is te zien dat blanke agenten de donkere man eerst tegen de grond werken. Dan roept een van de agenten: ,,Hij heeft een vuurwapen'', waarop de ander hem met vijf kogels in de borst schiet.

Ook in andere steden werd gedemonstreerd tegen het geweld. In New York werden meer dan 12 mensen opgepakt. In Chicago blokkeerden demonstranten een belangrijke verkeersader.